IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК прогнозира цена на петрола от над 80 долара за барел през 2020 г.

Според шоковия сценарий обаче могат да се видят цени и от около 90 долара за барел

15:44 | 08.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия прогнозира цената на петрола сорт Брент да прехвърли 80 долара за барел през 2020 година и след това отново да спадне близо до прага от 70 долара през същата година, се казва в публикуваните днес икономически прогнози на ЕК, цитирани от ТАСС и БТА.

"Базовият сценарий предвижда повишаване на цените на Брента през 2019 година над прага от 80 долара (за барел). През 2019 година в резултат на появата на пазара на допълнителни обеми континентален петрол в САЩ ще настъпи плавна корекция на цените обратно до 70 долара", гласи документът.

Според съдържащия се в прогнозата график, на който се основава прогнозата за базовия сценарий за развитие на световната икономика, се предвижда възможността от увеличение на световните цени на петрола през 2019 година до 85 долара за барел. В същото време шоковият сценарий предполага още по-бърз растеж на цените, които ще достигнат 90 долара, а през 2020 година увеличението на предлагането на суровината ще доведе не до корекция на цените, а само до намаляване на темповете им на растеж до прага от 100 долара.

Сред факторите, влияещи на цените на петрола, ЕК посочва общото засилване на търсенето на пазара, нестабилната геополитическа обстановка, включително излизането на САЩ от иранското ядрено споразумение, както и спад на износа на петрол от традиционни производители на черно злато като Либия и Венецуела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още