IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

mancev: Понижението на лихвите ме насочи към инвестиции на БФБ

Инвеститорът залага на дивидентни акции и е отчел около 80-85% доходност за 7 години

08:10 | 09.11.18 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Личен архив</p>

Снимка: Личен архив

Продължаваме традицията на интервюта с активни участници в Коментари на Investor.bg с Веселин Стилянов, на 32 години, от град Долни чифлик. Несемеен. Пише във форума с псевдонима mancev. Веселин Стилянов е един много добър пример за новите участници на капиталовия ни пазар, започнали след кризата от 2007-2009 г.

От кога инвестирате и през какви вложения сте преминал?

- Инвестирам може би откакто съм навършил пълнолетие. Първата ми инвестиция беше най-лесната и най-разпространената сред българите - а именно банковият депозит. Лихвите, разбира се, тогава не бяха като сегашните и можеше да се получават едни 4-5% годишно, сравнително безрисково. В един момент лихвите по банковите депозити бяха подгонили 8-10%, което е добре за спестителите, но може би не е здравословно за бизнеса, икономиката и потребителите. 

Сега се намираме в другата крайност, когато банковите лихви са между 0 и 1%, което също е толкова вредно, колкото и прекалено високитите според мен. Може би "здравословният" процент по депозитите е някъде между 3-4% и може би ще го видим на тези нива в близките няколко години. 

За алтернативна инвестиция започнах да се замислям, точно когато лихвите по депозитите започнаха да падат, и любопитството ми ме накара да се запитам дали няма някаква инвестиция, която да ми носи по-висок доход, пък била тя и малко по-рискова. Насочих се към акциите, като разбираемо е като българин да погледна към БФБ. 

Първата ми компания, която закупих, беше "Булгартабак" през 2011 г. цена около 32-33 лв. за акция. Тогава мажоритар още беше държавата. Може би имах и късмет тогава, защото взех 2-3 хубави дивидента, и най-вече изкарах над 100% доходност за няколко години. В един момент цената на акцията беше над 100,00 лв. като тогава беше най-добрият момент да продавам. 

За мое съжаление мислих, че цената ще върви вечно нагоре, и дивидентите ще са винаги толкова големи. В един момент започнаха да вървят спекулации, че кандидат-купувач ще е "млад и успешен депутат от ДПС", и това беше причината цената да тръгне рязко надолу. Успях да продам на цена малко над 70 лв., което си беше добре (текущата цена е между 10 и 20 лв. бел. ред.), но винаги остава усещането, че съм можел да продам на по-висока цена. След това се насочих към дивидентни акции и към момента съм доволен.

Откъде са средствата за вложенията?

Използвам лични средства и най-вече реинвестирам получените дивиденти. Точно затова смятам, че е подходящо да се инвестира в дивидентни акции, защото можеш да си допълваш портфейла, дори без да добавяш лични средства. 

Каква стратегия следвате и през кои стратегии сте минал?

В началото гледах само и единствено дали компанията изплаща дивидент, какъв процент е той, и доколко е редовен. След време осъзнах, че това е важно, но не трябва да се гледа само това. В момента стратегията ми е да си диверсифицирам портфейла и да изравня инвестициите си на чужди борси, с тези на БФБ. 

Опитвам се и да спекулирам, но го правя само с дивидентни акции. Целта ми е дори и цената да върви надолу в един момент, поне да печеля някакъв дивидент през това време. Все още съм оптимист за БФБ, но за съжаление нещата не се случват с това темпо, с което на всички нас ни се иска. Силно се надявам на нашата борса да се появят нови компании, коректни мажоритари и най-вече прозрачно управление на компаниите. Може би към момента

най-добрата стратегия е да се изчаква с инвестициите, защото според много икономисти, специалисти и анализатори, една евентуална нова криза е близо. Тя може да бъде предизвикана от колосалните държавни и корпоративни дългове, които бяха натрупани през последното десетилетие. Просто светът се опита да си реши дълговите проблеми с още по-големи дългове, което едва ли е добро дългосрочно решение. Да, към момента работи, но докога? 

Каква е доходността Ви?

Капиталовата ми доходност на БФБ, без в нея да включвам дивидентите. е около 34-35% за целия период, което може би не е толкова впечатляващо, но за мен е важна регулярната дивидентна доходност, която спрямо цени на придобиване е около 5-6%, което за мен е напълно достатъчно. Ако сметнем капиталовата ми доходност, плюс дивидентната такава, се получава може би около 80-85% за 7 години, което не е никак зле. Доходността ми на чуждите пазари към момента е отрицателна, но там позициите ми са прекалено малко, а и инвестицията ми е от сравнително скоро, че да мога да си извадя някакви генерални заключения. 

Какви са текущите Ви позиции?

Ще ги изредя спрямо теглото в портфейла, като започна от най-големите.

На БФБ:

Софарма имоти АДСИЦ, компанията ми с най-голямо тегло в портфейла, и втората ми акция която закупих на БФБ. Харесва ми че дивидентната доходност е стабилна и регулярна. Не ми харесва че вдигат капитала всяка година, но положителното е. че увеличението е винаги успешно, което говори за доверие в компанията.

Корадо България АД, компанията. донесла ми най-голям капиталов ръст за периода, и също раздаваща регулярен дивидент. От тази година Съветът на директорите реши да дава дивидент два пъти в годината, което също е много положително. Негативният момент при компанията е, че при една евентуална нова криза резултатите на дружеството ще пострадат, следвайки тези на недвижимите имоти (тъй като се занимава с производство на радиатори). Все пак смятам, че докато страната ни е конкурентна в производствения сектор, компанията има потенциал за развитие.

Софарма трейдинг, още една компания в групата на Софарма, която ми допада с нейното развитие и стабилен дивидент. Компанията се опитва да навлезе на пазара в Сърбия, като е дала заявка за по-голяма експанзия на целия Балкански полуостров. В последните години инвестира и в собствена верига аптеки, и в развитието на онлайн магазина си под бранда SOPharmasy. Силно се надявам компанията да продължи да подобрява резултатите си.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, компания, също инвестираща в офис площи в България. Притежава и няколко магазина на Mr. Bricolage, носещи регулярен доход. Компанията спечели търга за строителство на офис сграда в Тех-парка, която се приема не толкова добре сред инвеститорите на БФБ. Проекта е доста рисков, но ако се осъществи по план, би носил стабилни приходи занапред. 

В момента обаче компанията разочарова, и това се вижда от цената на акциите. Може би беше по-добре да се закупи работеща офис сграда, която да носи доход веднага. Мисля, че и комуникацията между компанията и миноритарните акционери може да бъде доста по-добра.

Хидравлични елементи и системи АД, също производствена компания от групата на Стара планина холд. Раздавала е дивидент в последните 15 години, което за мен е много важно. И при нея има вариант да влоши резултатите си при една евентуална рецесия в световен мащаб, но то кой ли не би ги влошил при лоши времена?

Градус АД - изключително големи очаквания имам към компанията. IPO-то ѝ беше тази година, като някои инвеститори смятат, че цената е била висока. Аз не мога да се наема да кажа дали това е така, но смятам, че трябва да ѝ се гласува доверие, най-малкото защото има разпознаваем бранд, а бизнесът ѝ е затворен цикъл - от яйцето, през фуража до пилето в магазина. 

Компанията е поела ангажимент да изплаща 90% от печалбата си като дивидент, което ако се спази, смятам, че ще накара доста хора, които сега са скептични, да си купят акции. Смятам, че БФБ има нужда от подобни компании, и се надявам мажоритарите да не разочароват инвеститорите, най-малкото защото над 1000 човека си закупиха акции, и няма да е добър знак, ако останат излъгани.

Стара планина холд АД, бивш приватизационен фонд, раздаващ дивидент през всички години от съществуването си. Един от малкото такива за съжаление. В последните няколко години подобрява резултатите си, като се надявам това да продължи.

М+С Хидравлик, също част от Стара планина холд и раздаваща дивидент. Неприятно впечатление лично на мен ми прави, че се вдига капиталът за избрани "директори" на цени, много по-ниски от пазарните. Т.е. могат да запишат акции на цени от 1 лв., които впоследсвие да продават на 7 лв. Това според мен противоречи на моралните норми и аз лично не бих си купил акции от компанията към момента. Все пак най-важното в една компания за мен е прозрачното управление, уважение към работещите във фирмата, обществото и миноритарните акционери.

Софарма АД, най-големият български фарма производител, навършващ 85 години тази година. Една от малкото приватизирани компании, които се развиват успешно, при това с българско управление и постоянно увеличаващи се резултати. Надявам се компанията да се развива успешно, но ако човек търси по-висок дивидент, може би по-подходящи са другите компании от групата - Софарма трейдинг и Софарма имоти.

Спиди АД, един от лидерите в куриерския бизнес в България. Също неприятно впечатление прави това увеличение на капитала на ниски цени за висшия мениджмънт. Перспективите пред сектора са големи, остава и Спиди да се възползва максимално от това. Аз лично намалих дела си в компанията, най-вече поради причините. които изтъкнах по-горе, а и ликвидността и е доста ниска.

Елана агрокредит, компания, занимаваща се с лизинг на земеделска земя. Раздават 90% от печалбата си като дивидент, като не мога да се наема да коментирам перспективите пред сектора. Към момента не се представя зле.

Адванс терафонд АДСИЦ, компания, занимаваща се с покупко-продажба и аренда на земеделска земя. Също задължена от закона да раздава 90% от печалбата си като дивидент. Аз лично смятам, че към момента не можем да очакваме голям ръст в цените на земеделската земя, както беше в последните 7-8 години, като това ще се отразява и на печалбата на дружеството. Все пак се надявам да не съм прав, и резултатите да се подобряват. И все пак няма пазар, който да върви само нагоре.

Монбат - един от българските производители на акумулатори, който в последно време влошава своите резултати. Плановете на компанията за разрастване бяха големи, но към момента те са само пожелателни. И все пак имат марка, която смятам всеки българин познава, а и имат доста голям износ, така че компанията има потенциал за ръст, друг е въпросът кога ще се случи той.

Чуждестранен портфейл - Daimler - компанията, производител на Мерцедес. Цената на акцията в момента е около 55 евро, което при близо 90 евро през 2015 г. си е сериозен спад. Освен това последният изплатен дивидент е 3,65 евро, което ако се репликира и догодина, е сериозна дивидентна доходност въпреки високия данък дивидент в Германия.

British American Tobacco. Тук смятам, че също има потенциал за ръст въпреки доста голямата капиталова загуба към момента. При една сделка за "мек" Brexit смятам, че всички компании, търгуващи се в Лондон, ще тръгнат нагоре. Дивидентът също е висок, като хубавото тук е. че той бива изплащан на всеки 3 месеца.

Telenor - скандинавските компании са ми приоритет в момента, като особено норвежките смятам, че ще са най-издръжливи по време на евентуална криза. Доводите ми са, че страната се слави като нетолерираща корупцията, което е много важно за доверието на инвеститорите. Насочил съм се специално към Telenor, защото имаха бизнес в България и ми бяха най-познати. С времето "намерих" и други подходящи компании, подходящи за инвестиране, към които да се насоча в бъдеще време.

Какво мислите за биткойн, чуждите борси, Expat SOFIX ETF, развитието на родната борса?

Към момента не бих вложил пари в биткойн, макар че бъдещето е в електронните пари и в блокчейн. Признавам си, че не съм особено запознат с тази технология, а не мисля, че трябва да се инвестира в нещо, само защото е "модерно" и защото е поскъпнало с еди колко си десетки процента. Точно така се получават „балоните", а когато те се спукат, не е приятно за никого. 

Друга причина, поради която не бих инвестирал в биткойн, е това, че за производството ѝ се използва толкова ток, колкото страна като Дания потребява за една година. Разбира се. може и да греша, но към момента това е мнението ми. 

p2p кредитирането също е от модерните в последно време инвестиционни решения, най-вече заради високата си доходност, често надхвърляща 10-12%, но ми е доста странно защо някой ще дава такъв процент, при положение че може да си набави банково финансиране на много по-ниска цена? Не искам да съм лош пророк, и се надявам това да са добри инвестиционни решения, но може би са подходящи за инвеститори с по-високо желание за риск. Аз не съм от тях. 

За чуждите борси вече казах, че така или иначе съм се насочил, просто не знам дали точно сега е удобният момент да се инвестира. Личните ми предпочитания са насочени към европейски и най-вече скандинавски компании.

ETF-ът върху Софикс без съмнение е добра новина за нашия пазар, но ако няма нови инвестиции отвън едва ли можем да очакваме някакъв сериозен ръст на нашата борса. Хубаво е. че вече се предлага и на борсата в Лондон, като това сериозно ще улесни потенциални чужди инвеститори, но, за да се случи това, ни трябва по-сериозен ръст на БВП, повече сигурност на инвестициите и най-вече върховенство на закона, което минава през съдебна реформа.

Каква е прогнозата Ви за борсите и за вашите позиции в следващите месеци и години?

Както казах и по-горе, смятам че пазарите особено в САЩ са на прекалено високи нива. Това, заедно с огромните дългове и очакваното повишаване на лихвените проценти, няма начин да не се отрази. Някои анализатори очакват корекция от 40 до 50%. Аз не искам да се наемам с такива прогнози, но също смятам, че рано или късно корекция ще има, въпросът е с колко, и най-вече кога. 

Хубавото на нашата борса е, че не се "набалончила", както през 2007 г. - 2008 г., но лошото е, че сме отворен пазар и една евентуална световна криза няма как да не се отрази и при нас. 

За моите позиции ще съм доволен дори и да нямам капиталов ръст, да си запазя дивидентна доходност от 6-7%, която да "бие" инфлацията. Между другото, точно инфлацията смятам, че трябва да накара хората да се замислят за инвестиции, защото при лихва в банка от 1% и инфлация от 4-5% те реално губят пари, без да го осъзнават.

До какъв процент загуба би държал акциите, или би постъпил като Бъфет - вечно?

Нямам точно определен процент на загуба, които би ме накарал да продавам на всяка цена. Може да ме накара някакво по-сериозно сътресение, недобри практики от компанията, скандали и т.н. "Овладяването" на компания от човек с недобра репутация за мен е сигнална лампа да продавам.

Доказано е, че по-подходящата стратегия за дългосрочните инвеститори е "купи и задръж", най-вече, за да се избегнат таксите от покупко-продажбата на акциите. И все пак няма лошо и да се спекулира понякога, когато човек се чувства сигурен в себе си, има усещането за определено събитие, което може да му помогне да спечели пари. Пожелавам успех на всички настоящи и бъдещи инвеститори на БФБ и на световните борси.

Интервюто не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 13 rate down comment 19
mancev
преди 5 години
Безпредметно е да водя подобни спорове. Хубав ден и успехи в инвестирането!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 6
polki
преди 5 години
"Интересно е че "polki" казва че преценил че нямало смисъл да продължава да чете, но в същото време имало смисъл да коментира. Може би ако беше прочел докрай, нямаше да има подобни въпроси." За мен е достатъчно да прочета първите няколко реда на едно интервю за да преценя дали има смисъл да чета до края. Още като прочетох, че първата ти инвестиция е депозита и мислех да спирам, но се "напънах" до следващият ред в който прочетох, че 2011 година паднали лихвите и бях до там... Съжалявам, че когато чета - освен, че чета, но и мисля .......... това е много стара моя слабост ;) Някои от интервютата на Мариан с други "съфорумци" ги чета по два или три пъти, а понякога след време отново с интерес ги чета. Някои от интервютата ги чета по диагонал. Някои от интервютата не мога да ги прочета до края защото ще загубя уважението към себе си :( sorry
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 22 rate down comment 6
polki
преди 5 години
"На въпроса дали депозита е инвестиция - Да, за мен щом нещо ти носи нещо повече от 0%, то за мен е инвестиция." Значи, ако купиш актив който не ти донесе "нещо повече от 0%", то тогава за теб това не е инвестиция? Още веднъж респект към теб ........... и поклон, разбира се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 22 rate down comment 8
polki
преди 5 години
"Има и негативни мнения, като ще се опитам да отговоря на част от тях, като се надявам те да се дължат на неразбиране, отколкото на чиста злоба и хейт. " Доста йезуитски казано. Или другите не разбират, или е хейт и злоба. Дори не допускаш, че може отсрещната страна да е права. Респект за самочувствието което демонстрираш. Според мен е редно първо да се почетат повечко книги и едва след това да се дават интервюта .......... но какво разбирам аз от тези неща? Какво е инвестиция? ...... Отговор на този въпрос дава "бащата на инвестирането" Бенджамин Греъм и той гласи приблизително следното: "Инвестирането е процес при който след анализ се закупува актив който ще донесе доходност." Би ли ми обяснил при банковия депозит какъв актив закупуваш? Може и някой друг да отговори на този въпрос понеже един по-долу ми казва какво да търся в гугъл, а друг се вълнува от други неща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 23
mancev
преди 5 години
Благодаря на екипа на Инвестор за интереса и инициативата с подобни интервюта и по-специално на Мариян Йорданов за доверието да избере точно мен за такова. Ще се радвам да има още подобни и с други участници. Прочетох коментарите, и ще се опитам да отговоря на част от тях. Първо искам да благодаря на всички които са казали добри думи, и са ме поздравили за интервюто. Форума на инвестор е мястото където съм усвоил базовите познания в инвестирането, и добронамерените мнения и оценки за компаниите са ми помогнали за приличните резултати които съм постигнал. Няма да споменавам имена, за да не пропусна някого, но се радвам за всеки един член на форума които е успял да изгради добър портфейл и споделя опита си с хора с по-малко опит като мен. Има и негативни мнения, като ще се опитам да отговоря на част от тях, като се надявам те да се дължат на неразбиране, отколкото на чиста злоба и хейт. На въпроса дали депозита е инвестиция - Да, за мен щом нещо ти носи нещо повече от 0%, то за мен е инвестиция. На въпроса че лихвите не започват да падат през 2011г.- Да така е, но до известна степен. Започнал съм разбира се по-малка сума, и с всяка година понижение на лихвите съм прехвърлял средства на БФБ. Интересно е че "polki" казва че преценил че нямало смисъл да продължава да чете, но в същото време имало смисъл да коментира. Може би ако беше прочел докрай, нямаше да има подобни въпроси. Както и да е, всеки си има право на мнение, и аз уважавам неговото. На твърдението на "Sandy" че интервюто се използва за манипулация и "зарибяване" искам да кажа че всеки си има глава на раменете, и сам преценява какво да прави с живота си. Аз съм разказал моя опит, но няколко пъти казвам че едва ли в момента е най-подходящото време за инвестиции. Но в дългосрочен план смятам че акциите са много по-добра алтернатива на банковия депозит. Освен това най-отдолу пише че материала не е препоръка за каквото и да било. Още веднъж пожелавам успех на всички добронамерени и позитивни участници във форума и сайта на Инвестор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 19
pjc50313869
преди 5 години
Рядко пиша, но когато влезеш с бутоните и почнеш да хейтиш, се включчвам. Явно и ти си един "специалист"... депозитът е форма на спестяване, НО се гледа като инвестицонен инструмент с ФИКСИРАНА ДОХОДНОСТ - предварително знаеш каква лихва ще получиш и след колко време, сиреч известна прилика с някои облигации. Справка - виж инвестиционните портфейли на банките и най-вече на застрахователите! Не случайно на запад толкова много се търгуват и CD-та. За теб - certificate of deposit. Дообразовай се с гугъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 21
hamorphis
преди 5 години
Ти си професионален хейтър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 20
hamorphis
преди 5 години
Manchev, massive respect. Разсъждавам като теб. Ще те следя във форума, ако полки-молки и ташунко сапиенс спрат да спамят с 20 поста на ден. Тия са на надница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 19
hamorphis
преди 5 години
STFU. Тебе. Няма да ти вземат интервю. EVER.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 16
hamorphis
преди 5 години
Моят портфейл е едно към едно на БФБ. Яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още