IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Вълчев: Учителската заплата ще размине средното възнаграждение за страната

Това става за първи път от над две десетилетия, каза министърът на образованието

13:20 | 11.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Следващата година за първи път средната учителска заплата ще надвиши средната за страната от може би над две десетилетия, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред БНР.

Той поясни дали расте интересът към професията учител сред младите хора: “При всички случаи увеличението на възнагражденията увеличава желанието за включване в професионални направления в системата на висшето образование, които приключват със завършване на педагогическа
правоспособност“, коментира той.

“450 милиона лева са допълнително средства с източник държавния бюджет, от тях 330 милиона лева са за увеличение на заплатите на педагогическите специалисти. Това са учители, директори и други педагогически специалисти, като психолози, педагогически съветници, логопеди и т. н. Отделно имаме 30 милиона лева за увеличение на възнагражденията на непедагогическия персонал с минимум 10%“.

„Във всички случаи ще имаме общо увеличение и това общо увеличение най-вероятно ще бъде 20%. Много е важно да мотивираме не само днешното поколение учители, но и бъдещите учители“, поясни министърът относно бюджета за 2019 година. 

Той допълни, че ще нарасне тежестта на диференцираното заплащане.

“То в момента е над 4%, но отделно въведохме със Закона за предучилищното и училищното образование ежегодна атестация, от която ще зависят учителските заплати и кариерното развитие в бъдеще“, коментира министърът.

“Няма как да имаме добре развито общество, ако нямаме добро образование. Ако днес не инвестираме в учители, ако не направим така, че да включим всяко едно дете в образователната система. Ако не обвържем това, което учим като съдържание и като профилна структура с потребностите на пазара на труда, ако не модернизираме образованието“, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още