IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 80% от българите искат по-строг контрол върху забраната за пушене

Да се забрани употребата на електронни цигари на закрити обществени места и на външната реклама на тютюневи изделия, предлагат НПО

17:37 | 15.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

76% от българите препоръчват да се наложи по-строг контрол върху спазването на забраната за тютюнопушене на обществени места. Това сочи проучване, извършено от социологическата агенция "Екзакта", цитирано от БТА.

Днес се отбелязва международният ден без тютюнопушене.

Изследването от септември 2018 г. регистрира растяща нетърпимост към възможността децата да виждат реклами на тютюневи изделия. Тази тенденция е в сила както сред пушачите, така и сред хората, които не пушат, като 65% подкрепят забраната на всякаква форма на промоция на тютюневи изделия с цел тяхното популяризиране. Това е с 12 на сто повече в сравнение с 2017 г. 

През октомври 2017 г. 39% от пълнолетните жители на страната посочват, че пушат, 22 на сто твърдят, че вече са спрели, а 39% заявяват, че никога не са пушили. През септември 2018 г. пушачите са били 38%, бившите пушачи - 21%, а 41% казват, че никога не са пушили. И в двете проучвания в групата на "бившите пушачи" са по-често мъже, хора на възраст над 50 години, както и жители на столицата и на малките населени места.

През 2017 г. близо три четвърти от пушачите твърдят, че безусловно спазват забраната за пушене на закрити обществени места. Най-стриктни се оказват жените, хора над 60 години, високообразованите, заможните хора и жителите на столицата. Година по-късно 74% от интервюираните пушачи заявяват, че спазват стриктно забраната, но 19% твърдят, че се съобразяват със забраната само ако им бъде направена забележка. Това е позиция най-често на мъже, на хора на възраст между 30 и 40 години, както и на жители на малките градове. През 2018 г. 7% посочват, че много рядко се съобразяват със забраната.

От сдружение "България без дим" и от Коалиция за живот без тютюнев дим предлагат да се забрани употребата на електронни цигари на закрити обществени места, както и на външната реклама на тютюневи изделия и рекламата в местата за продажбата им.

От неправителствените организации предлагат още да се премахнат от летищата обособените места за пушачи и да се налагат санкции на обекти, в които се установят угарки или оборудване за наргиле.

От Министерството на здравеопазването разпространиха данни от изготвения от Европейската комисия "Здравен профил за България" за миналата година.

Според изследването българите пушат най-много от всички в Европейския съюз, като разпространението на тютюнопушенето сред българското население е с почти 7 процентни пункта над средното за ЕС. Не по-малко от 28% от възрастното население, включително повече от един на всеки трима (35%) мъже пушат всеки ден.

Сред 15-годишните момчета България е на второто най-високо в ЕС ниво, като ни води само Хърватия с 21% пушещи младежи. 30% са редовно пушещите момичета под 15 години, което поставя България на първо място в ЕС по този показател.

Според оценките на Световната банка цената, която плаща здравната система на дадена държава за последствията за здравето от употребата на тютюневи изделия, е между 0.1% и 1.1% от брутния вътрешен продукт в различните страни.

Тютюнопушенето е една от водещите предотвратими причини за болестност и смъртност сред населението.

Данните в България показват, че 13,5% от всички болести и 12,4% от смъртните случаи възникват вследствие употребата на тютюневи изделия. Изчислено е, че в европейски мащаб всяка година приблизително 650 000 активни и пасивни пушачи умират преждевременно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Momchil_Matev
преди 5 години
Кой го е заръчал това проучване? При положение, че повече от половината население кади, няма шанс 80% да са отговорили по този начин. Fake-новина, търсеща евтина сензация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още