IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертните цени на жилищата на Острова с първи спад от 2011 г. насам

Имотният пазар във Великобритания отслабва след 30-годишен бум, при който ценовият растеж задмина сериозно ръста на заплащането

11:18 | 19.11.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Офертните цени на жилищата във Великобритания са се понижили на годишна база за пръв път от 2011 г., най-вече заради спадове в Лондон и при най-скъпите имоти, съобщава Bloomberg.

Офертните цени са спаднали с 0,2% през ноември до 302 023 паунда, посочва Rightmove. Цените са били с 1,7% по-ниски в сравнение с октомври, което е най-големият спад на месечна база от 2012 г. насам, съобщава сайтът в понеделник.

Имотният пазар във Великобритания отслабва след 30-годишен бум, при който ценовият растеж задмина сериозно ръста на заплащането. Несигурността около перспективите по развода на Великобритания с Европейския съюз също прави купувачите по-внимателни и кара продавачите да бъдат по-малко взискателни по отношение на офертните цени.

„Широкото предлагане от купувачите и охлаждащите се пазари на юг и в по-високия ценови диапазон в комбинация с продължаващата политическа несигурност направиха от ценовия оптимизъм ценови реализъм“, казва Майлс Шипсайд, директор и анализатор за жилищния пазар в Rightmove.

В по-външните квартали на Лондон офертните цени са спаднали с 2,4% на годишна база до 614 271 паунда. Жилищата разположени в зона 1 – центъра на града, са се понижили с 6,9% на годишна база до средно 1,3 млн. паунда.

Спадовете не са толкова драматични в районите извън центъра, където по принцип средните цени са по-ниски. Стойностите в зона 6 са се повишили с 3,1% на годишна база.

Данните на Rightmove са събрани от 123 536 офертни цени на имоти, предложени за продажба от агенти в страната от 7 октомври до 10 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
pinoccio
преди 5 години
Като се опитах да сметна този спад от 0.2% на годишна база през ноември за средна цена от 302 023 паунда и получих 50 паунда. Моля ви, та британските имоти са тръгнали здраво надолу, след като са поевтинели само за един месец с три бутилки "Бургаска мускатова", купени от клекшопа на "Раковски", до ВИТИЗ. Ако светнем британците да си варят домашна ракия, вероятно това ще укрепи пазара на недвижими имоти, защото няма да се стискат за тия 50 паунда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още