IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите одобриха Марияна Николова за вицепремиер*

Тя ще заеме ресора на подалия оставка Валери Симеонов, на чийто кабинет доскоро бе началник

13:13 | 21.11.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Марияна Николова. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Марияна Николова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Със 116 гласа „за“ (на депутатите на ГЕРБ, Обединени патриоти, "Воля" и двама независими), и 62 против, без нито един "въздържал се" мнозинството в парламента освободи Валери Симеонов и одобри Марияна Николова за вицепремиер, отговарящ за икономическата и демографската политика.

Вторият вицепремиер от квотата на патриотите Красимир Каракачанов представи решението за персонални промени в Министерския съвет.



Припомняме, че Симеонов подаде оставка в петък. От май то този момент Николова е началник на кабинета му, според подадената справка тя владее френски и английски език.

Рокадата в кабинета бе одобрена в отсъствието на премиера Бойко Борисов и на Валери Симеонов и след процедурни хватки, заседание на председателския съвет на парламента и спорове между ГЕРБ и БСП за начина на водене на пленарното заседание.

Първоначално дебатът бе прекратен заради липса на желаещи да се изкажат, но по желание на БСП бе подновен. Споровете отнеха над 4 часа и минаха през редица теми, като олигарсите в България и предсрочни парламентарни избори. По същество обаче нямаше обсъждане на кандидатурата за нов вицепремиер.

Николова е юрист с опит в публичния сектор. Тя е адвокат, вписана е към Софийската адвокатска колегия. Заемала е различни експертни длъжности в държавната администрация. От средата на юни 2015 г. до 2017 г. е ръководител на отдел "Договорно-правен и правна защита" в "Национална електрическа компания" ЕАД. Освен това Николова е преподавател е по структура на администрацията и административен процес в Института по публична администрация към Министерския съвет.  

От май 2017 г. е началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. 

Новоизбраната за вицепремиер Марияна Николова заяви пред журналисти, че ще бъде диалогична, а един от приоритетите й ще бъдат децата. Тя каза, че ще бъде диалогична както с народните представители, така и с майките на децата с увреждания. Николова заяви, че е готова да покани майките на среща или да отиде при тях, предава БТА.

Помолена да даде оценка на протеста на майките, вицепремиерът каза, че протестите, които се случват в последно време, са много различни. По отношение на майките, аз ги разбирам дотолкова, доколкото те наистина са преживели много.

В отговор на въпрос дали застава зад позицията на бившия вицепремиер, че думите му за майките са били изкривени от медиите, Николова, каза, че след като е било оповестено в цялост изявлението на Симеонов, се е разбрал неговият пълен смисъл. Аз мога да отговарям за моите изявления, допълни тя.

По темата за поемането на новия пост тя изтъкна, че за нея това е висока отговорност.

Марияна Николова обяви, че ще продължи започнатото от предшественика си по изпълнение на управленската програма, а за свой приоритет обяви повишаване на доходите на населението, допълва БНР.

Тя допусна, че е възможно ресорите, за които отговаря като вицепремиер, да бъдат променени. „Прерогатив на министър-председателя е да прецени съответния ресор на отговорност на новия вицепремиер. Ако той бъде запазен, моят приоритет ще бъде икономиката, демографската политика, не е без значение и здравеопазването".

Новият вицепремиер каза още, че никога не е членувала в партия, че е избрана за началник на кабинета на Валери Симеонов след конкурс и макар досега да е изпълнявала предимно административни задачи, ще се справи с новите политически отговорности, съпътстващи вицепремиерския пост.

* Допълнена към 14.50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
dakl
преди 5 години
Става вече не само смешно , но и трагично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 5 години
Да направиш гаджето си вицепремиер, много Ганьовски ми се вижда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
melon
преди 5 години
Ами така става. Нормалните хора нямат желание да се занимават с политика. Съответно започват да управляват противари разни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
serafima
преди 5 години
Мръсотия след мръсотия. Фактически далавери фелдфебела пак остава на власт, скрил се зад една калинка. А още по-мръсното е неглсуването на групата на Атака. Лесничко е за тях и удобно - да не ги свързват с акта. Само че освен много други неща Волен не знае, че не може хем това в онова, хем душата в рая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още