IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военноморските сили ще получат безпилотни подводни апарати

Проектът на Адмиралтейството се финансира от ЕС

13:29 | 21.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Пламен Гутинов, агенция &quot;Черно море&quot;</em></p>

Снимка: Пламен Гутинов, агенция "Черно море"

Българските военноморски сили ще получат широк набор водолазно оборудване и безпилотни подводни апарати, съобщи БТА, като се позова на пресслужбата на флота във Варна.

Проектът на Адмиралтейството е одобрен на заседание на Съвета "Външни работи/Отбрана" на ЕС при разглеждането на втори пакет с проекти по инициативата "Постоянно структурирано сътрудничество".

За участие са селектирани общо седемнадесет проекта, сред които и предложението на българските ВМС за създаване на "Модулен елемент за бързо развръщане за подводни интервенции".

Проектът е оценен като приоритетен за изграждането на отбранителните способности на ЕС. Освен България като координатор в него участват Гърция и Франция, а Италия и Полша са със статут на наблюдатели.

Предвижда се изграждане на специализиран модулен елемент за осигуряване на пълния спектър от отбранителни операции за подводни интервенции в експедиционен формат, с изключение на мисии и задачи на силите за специални операции. Целта е оборудването да се ползва както на море, така и във вътрешни водни басейни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 5 години
Опасният трихлоретан и подводната безпилотна техника са в пряка корелация в некои глави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още