IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсва практическа насоченост в образованието в Македония, посочи проф. Наумовски

Инвестиция на германски капитал подпомага обучението на студентите и практиката им в Германия

14:39 | 28.11.18 г.
Липсва практическа насоченост в образованието в Македония, посочи проф. Наумовски

В Македония все още нямаме диверсифицирано образование, по-голямата част от студентите, които завършват в страната имат научно образование, но нямат практическо. Това заяви проф. д-р Синиша Наумовски, изпълнителен директор на Института за бизнес и мениджмънт Хайделберг в Скопие, член на управителния съвет на Македонската централна банка.

Той участва в Националния бизнес форум 2018 с акцент върху наука, бизнес, образование, работна ръка. На него беше застъпена и темата за германското професионално образование като фактор за развитие на Балканите.

На събитието, организирано от Сдружението за подпомагане на малкия и средния бизнес - Обединени бизнес клубове, проф. Наумовски посочи проблемите в македонското образование.

„Целта на нашия институт е да направи така, че да даде възможност на обучаващите се да получат практически знания. Имаме 20 университета в страната, а за 2 милиона жители това са твърде много университети. Така се създава едно объркване в младите хора къде да изразходят парите си за образование", каза проф. Наумовски и коментира особеностите на германското професионално дуално образование в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“Инвестицията на германски капитал в Скопие удовлетворява потребността от нови млади, квалифицирани кадри. Това образование има за цел да обучи много млади кадри, които имат възможността да практикуват в Германия. Допълнителната маргинална стойност на института в Скопие е, че преподавателите имат над десетодишен опит”, съобщи професорът и поясни, че македонският модел на образование има четири образователни стълба.

“Първият е образованието чрез семинари и курсове с немски експерти или такива от ЕС. Вторият е електронното обучение и сертифицирането, като имаме десет програми в списъка ни, сред които управление на риска, банкови сертификации, счетоводство, банкови специалности, и още един интересен сертификат, който е по-скоро в областта на IT програмите – управление на бизнес данни и бизнес информатика", информира ученият.

Повече от разговора по проблемите на професионалното образование в Македония вижте видео материала.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още