IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция обмисля да въведе извънредно положение заради безредиците

Президентът Еманюел Макрон ще проведе извънредна среща с премиера и вътрешния министър по-късно в неделя

12:02 | 02.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Франция ще обмисли въвеждането на извънредно положение, за да предотврати повторението на вчерашните безредици, заяви говорителят на правителството Бенжамен Гриво, цитиран от Ройтерс. Той призова мирните протестиращи да седнат на масата за преговори.

Групи млади мъже с маскирани лица, някои от които въоръжени с метални щанги и брадви, се включиха в едни от най-тежките безредици от десетилетия по улиците в централната част на Париж в събота, като подпалиха десетки автомобили и сгради.

„Трябва да помислим какви мерки може да се вземат, за да не се случват отново тези инциденти“, заяви Гриво пред радио Европа 1.

Властите бяха неподготвени за ескалацията на насилието след две седмици на протести в цялата страна срещу поскъпването на горивата и повишаването на разходите за живот, известни като движението на „жълтите жилетки“.
Президентът Еманюел Макрон ще проведе извънредна среща с премиера и вътрешния министър по-късно в неделя, за да обсъдят как да се започне диалог с протестното движение, което няма реална структура и ръководство.

В отговор на въпрос за въвеждането на извънредно положение Гриво заяви, че то ще бъде сред обсъжданите варианти в неделя. „Изключено е всеки уикенд да се превръща в ритуал на насилие“, категоричен е той.

Протестите започнаха на 17 ноември и бързо се разраснаха благодарение на социалните мрежи, като протестиращи блокираха пътища във Франция и възпрепятстваха достъпа до търговски центрове, заводи и някои складове за горива.

Властите съобщиха, че групи от крайната десница и крайната левица, както и „гангстери“ от покрайнините са се внедрили сред представителите на движението на „жълтите жилетки“ в Париж в събота, въпреки че вътрешният министър Кристоф Кастане заяви, че повечето от арестуваните са били обикновени протестиращи, които са били подстрекавани от крайни групировки.

Пред телевизия BFM TV Кастане заяви късно в събота, че властите са взели всички мерки за сигурност, за да предотвратят насилието, но са били изправени пред изключително размирни, организирани и решителни групировки.
Той обаче посочи, че правителството е допуснало грешка в начина, по който е обявило плановете си да прекрати зависимостта си от петрола, които доведоха до увеличаване на акцизите върху горивата.

Кастане и Гриво призоваха движението на „жълтите жилетки“ да се организира и да седне на масата за преговори. „Готови сме да говорим с тях навсякъде и вратата е отворена за тях“, заяви Гриво.

Пол Мара, активист на движението на „жълтите жилетки“ в Марсилия, каза пред BFM TV, че правителството е виновно за насилието в страната.

„Осъждаме случилото се, но то беше неизбежно. Насилието започна отгоре. Най-големият гангстер е държавата чрез своето бездействие“, заяви Мара.

По последни данни на парижката полиция при сблъсъците вчера са пострадали 133-ма души, 23-има от тях - полицаи, а 412 души са задържани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още