IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ескперт: Волатилността на пазарите ще се запази

Причини за промените са големият брой очаквани събития с неочакван край, смята Андрей Стойчев

18:29 | 02.12.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Волатилността на международните пазари вероятно ще остане висока за този период от годината. Това мнение изрази Андрей Стойчев от JFD Brokers в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria .

Като причина за промените на пазарите Стойчев отчете „многото очаквани събития с неочакван край“. Това основно е Brexit за Европа и решението на търговските спорове между Вашингтон и Пекин за САЩ, конкретизитра той.

„Ситуацията във Великобритания и неяснотите около сделката за Brexit държат пазарите в известно напрежение. Евентуалната търговска сделка между САЩ и Китай също продължава да има сериозно отражение и да диктува динамиката им“.

Гостът коментира и желанието на американския президент Доналд Тръмп Федералният резерв да прекрати политиката си на агресивно покачване на лихвените проценти.

„Всички добри показатели на икономиката на САЩ сочат към нейната стабилност. Възможността за прегряването ѝ по-скоро е основен повод за мерките на Фед и това, че той не се съобразява с исканията на Тръмп“, смята Стойчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Разбира се някои наивитет може да си помисли, че мечия тренд ще бъде спрян от централните банкери във Фракфурт, които ще напечатат много нови пари, с които да надуят балона отново и загубите да бъдат избегнати. Този план не работи вече, защото инфлацията в еврозоната в момента е на рекордни нива вероятно 6-8%. Новите пари може да я вдигнат до 20-30% годишно и тогава жълтите жилетки ще бъдат заменени от гневни тълпи въоръжени с лопати, мотики и брадви, които ще щурмуват банките и парламентите на страните в еврозоната и това, което го виждаме във Франция сега ще е като детска игра. Така не само, че инвеститорите няма да бъдат спасени, а ще бъде сложен на еврото като единна валута и тогава загубите ще са още по-големи от просто -50%. Загубите от краха през 1929 отнема около 25 години докато тези инвеститори се възстановят без броим инфлацията, защото ако я включим и нея инвестирал през 1929 е загуба чак до 90-те години на миналия век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Ти не знаеш даже да смяташ. DAX е паднал от 13596 на 23 януари до 11257 днес или с цели 2339 пункта или с 17.2%. Като добавим и отслабването на еврото спрямо $ с 4% за 2018 това прави 21.2% спад на DAX или той е навлязъл в мечата бърлога, от която няма измъкване. Акциите са паднали средно с 20%, а някои акции на компании като Daimler, BMW и Bayer са надолу с над 20% от техния 52 седмичен връх. Тези последните 3 акции направо са в толкова дълбок мечи пазар, какъвто не са видели от десетилетия насам. Акциите на Bayer са надолу с цели 40%. Но това е едва началото, мечият пазар направо ще разплаче вярващите в ръста през 2019 и 2020 и тогава някои може да получат я инфаркт, я някоя паник атака и да се окажат в психиатрията за лечение. Разбира се най-тежък ще е спадът за инвеститорите в имоти, които няма да са късметлии като останалите и да загубят само половината от парите си, а загубата може да е дори до 100% от инвестицията. За 2019/2020 нещо като тежка полярна зима ще настъпи на пазара на имоти и нито ще има сделки, нито ще има нови проекти и даже много от вече започнатите проекти няма да бъдат завършени заради фалит на строителя/инвеститора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
Никаква такава договорка няма, нещо не си прочел като хората. Обикновено виждаме коледно рали при акциите, но 2018 е изключение за много неща. Акциите във Франкфурт са надолу с 20% средно за 2018 измерено в $ и изглежда, че вместо рали ще видим коледен мечи пазар в сърцето на еврозоната. 2019 няма да е по-добра и дори напротив, а 2020 направо ще отчае вярващите в ръста на борсите, като до този момент те ще са загубили около половината от инвестициите си. Всички разумни инвеститори вече са разпродали мнозинството от акциите си и чакат масовите разпродажби, които предстоят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още