IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС възложи на Нено Димов да преговаря с "Юлен" за промяна на договора*

През юни главният прокурор поиска правителството да промени концесионния договор за ски зона Банско

13:58 | 05.12.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министерският съвет възложи на министъра на околната среда и водите Нено Димов да предприеме действия за изпълнение на предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с „Юлен“ АД за ски зона Банско, съобщава правителствената пресслужба.

През юни Цацаров отправи препоръки към правителството да предприеме незабавни действия да промени и допълни договора с "Юлен" АД, касаещ Националния парк "Пирин", включително в частта за определянето на концесионното възнаграждение.

Според главния прокурор правителството трябва да предприеме незабавни действия, за да се осигури пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по сключения концесионен договор.

С днешното си решение правителството „възлага мандат на министъра на околната среда и водите да проведе преговори с концесионера „Юлен” АД за изменение и допълнение на концесионния договор при спазване на действащото законодателство, като се съобрази с предложенията на главния прокурор на Република България“, казва се в съобщението.

„След постигането на взаимно приемливо решение, министърът на околната среда и водите следва да внесе в Министерския съвет проект на решение за даване на съгласие за изменение и допълнение на концесионния договор в съответствие със Закона за концесиите“, допълва правителството.

През март Върховната касационна прокуратура (ВКП) стартира проверката на предоставена концесия в Национален парк "Пирин" по сигнал на "Зелените". Проверката бе разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров. В сигнала бе отправено искане за извършване на проверка за действителния собственик на концесионера "Юлен" АД, както и за установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там.

В него бяха поставени и въпроси за разрешение за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащо извън зоната на територията по договор, както и относно свързаност между "Юлен" АД и федерацията по ски на фона на получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет 

Междувременно петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) върна за повторно разглеждане делото за това дали новият план за управление на Национален парк "Пирин" подлежи на екологична оценка. Това става известно от решението на съда, публикувано днес. С него съдът отменят решението на по-долна инстанция от пролетта на тази година, което отмени решението на МОСВ да няма екологична оценка.

ВАС отменя първото решение заради това, че тричленният състав не е отчел всички доводи в първото дело. В решението си петчленният състав приема, че "спорът за законосъобразност на оспореното решение да не се извършва екологична оценка на Проект за актуализация на План за управление на НП "Пирин" се свежда до отговор на въпроса каква е правната природа на плана за управление на защитената територия според приложимата за него уредба по създаване и приемане в Закона за защитените територии (ЗЗТ).

Отговорът е важен с оглед преценката дали принципно планът за управление, респективно настоящият проект за актуализация на план за управление на национален парк, подлежи задължително на екологична оценка, без значение своето съдържание, характер и цел и това ли предвижда разпоредбата на чл. 85, ал. 1 ЗООС."

Става ясно, че съдът не е отговорил на въпроса кои са приложимите норми, според които следва да се прецени следва ли да се извърши екологична оценка и според коя процедура да се извърши това, посочва гражданската коалиция "За да остане природа в България".

Следващият 3-членен състав на съда трябва да отговори на следните твърдения на жалбоподателите:

- попада ли планът за управление на националния парк в списъка от планове, за които задължително се извършва екологична оценка съгласно закона за околната среда?
- следва ли планът за управление на парка да подлежи на екологична оценка и с оглед изискванията на комитета за световно природно наследство?
- ще окаже ли новия план за управление значително въздействие върху защитените зони от Натура 2000 и съответно трябва ли да се подложи на оценка на степента на въздействие с предмета и целите на зоните съгласно Закона за биоразнообразието?

Природозащитниците посочват, че за да отговори на горните въпроси, следващият тричленен състав първо трябва да установи каква е ролята и какви въпроси се решават с плановете за управление на национални паркове съгласно разпоредбите на закона за защитените територии. Както, и да вземе предвид конкретните предвиждания на проекта за нов план.

*Актуализирано с мнението на коалицията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
Schroeder
преди 5 години
Ще се разберат, нали сами Юлен индикираха, че има проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Schroeder
преди 5 години
Ще се разберат, нали сами Юлен индикираха, че има проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Schroeder
преди 5 години
Ще се разберат, нали сами Юлен индикираха, че има проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Sokratus
преди 5 години
T.e. Ненката, ще преговаря със шефа си!Я да познаем какъв ще е разултатавсеки ден нова глупост!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
todor6104
преди 5 години
Активистите на Тома Белев веднага се познават по езика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 5 години
даже не трябва никви съвети да дава, щом е установил ще договора се разминава с реалноста, нека разбере и кой е нарушил договора и кой кого е ощети ! Щото не е ли баш това работата му ... деаа и сви.нята долна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
"Според главния прокурор правителството трябва да предприеме незабавни действия, за да се осигури пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по сключения концесионен договор."Кой *** (т.е. явно не се намери 1 медия да попита защо цацаров се явявал консултант по случая и дава съвети и насоки) позволи на гл. прокурор да дава насоки? Не е ли работата на главния прокурор да разследва нарушения, а не да консултира държавата как най-добре да подложи на юленчовците?В конкретния случай не трябва ли гусин гл. прокурор да посъветва държавата да прекрати концесията в следствие на нарушаване на договора БЕЗ неустойки в полза на юлен, както и нов търг, вместо да се търси предоговорка на цени с фалшиви изфабрикувани аргументи от юлен?Като папагали му повтаряте консултантско-експертните тези на прокурорчето..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още