IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада арестува дъщерята на основателя на Huawei по искане на САЩ

Вашингтон настоява Мън Уанджоу, която е финансов директор на китайския концерн, да бъде екстрадирана в страната

08:15 | 06.12.18 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Канадските власти във Ванкувър са арестували главния финансов директор на Huawei Technologies Co. по искане на САЩ заради предполагаеми нарушения на санкциите срещу Иран. Това е последният засега ход на Вашингтон срещу китайския технологичен гигант, пише The Wall Street Journal.

Говорител на Mинистерството на правосъдието в Канада заяви, че Мън Уанджоу е била арестувана във Ванкувър на 1 декември и ще бъде изправена пред съда за екстрадиция в САЩ. Според говорителя изслушване за това дали може да бъде пусната от ареста срещу парична гаранция, е предвидено за петък. Мън, дъщеря на основателя на Huawei Рън Зенфей, е също така и заместник-председател на компанията.

Huawei потвърди ареста. Дружеството е получило оскъдна информация за обвиненията срещу Мън и не знае нищо за неправомерно нейно поведение. Посолството на Китай в Канада остро разкритикува ареста и поиска незабавното освобождаване на мениджъра.

Според вътрешни за разследването източници САЩ разследват Huawei най-малко от 2016 г. заради нарушаване на законите за износ и на санкции. Става дума за твърдения, че Huawei е доставяла продукти от Съединените щати към Иран. Министерството на правосъдието на САЩ отказа да коментира темата.

Арестът се случва в критичен за отношенията между САЩ и Китай момент. Американският президент Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин през миналата седмица се споразумяха за временно примирие в рамките на търговския спор, за да преговарят за споразумение. САЩ коментират и други свои притеснения за Китай, вариращи от шпионаж заради кражбата на интелектуална собственост до военната намеса на Пекин в Южнокитайско море. Китай заяви, че действията ѝ са подходящи.

САЩ предприеха кампания срещу Huawei, която се разглежда като заплаха за националната сигурност на страната заради нейните предполагаеми връзки с китайското правителство и военни. През миналата година Вашингтон предприе поредица от стъпки, за да ограничи бизнеса на Huawei на американска територия, а в последно време стартира извънредна международна авангардна кампания, за да убеди съюзническите държави да въведат подобни пречки.

САЩ настояват за екстрадацията на Мън, за да може тя да се яви във федерален съд в Ню Йорк, твърдят хора, запознати с въпроса.

Говорител на Huawei каза в сряда, че Мън е арестувана на летището по време на престой. „Компанията получи досега много малко информация относно обвиненията и не е запозната с никакво неправомерно отношение от страна на г-жа Мън", казва той. „Компанията смята, че канадските и американските правни системи в крайна сметка ще достигнат до справедливо заключение".

Говорителят твърди, че Huawei спазва законите и разпоредбите навсякъде, където работи.

Wall Street Journal съобщи през април, че Министерството на правосъдието на САЩ е започнало наказателно разследване по сделките на Huawei в Иран, след административни призовки по въпросите, свързани със санкциите, както от страна на Министерството на търговията, така и от службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите.

През 2007 г. Мън работи като секретар на Борда на директорите на холдинговата компания Huawei, която е собственик на Skycom Tech, компания в Хонконг с бизнес в Иран.

Американските власти подозират, че Huawei е замесена в нарушения на иранските санкции поне от 2016 г., когато САЩ започнаха да разследват ZTE Corp., по-малкия китайски конкурент на Huawei, за подобни твърдения. Търговското министерство публикува вътрешнофирмени документи на ZTE, които доказаха, че компанията е проучила как конкурент, идентифициран само като "F7", е осъществявал подобен бизнес.

Представител на ZTE не отговори незабавно на искане за коментар от WSJ. Министерствоото на търговията на САЩ наказва през тази година ZTE за нарушаване на условията за уреждане на санкциите - почти спирайки дейността на дружеството в САЩ, след като забрани на американските фирми да продават устройствата му, но след това отстъпи от забраната, след като ZTE се съгласи да плати глоба, да промени управлението си и да финансира екип от американски наблюдатели на дейността на компанията.

Документ от август 2011 г. сочи, че предложението на F7 да придобие американската компания 3Leaf среща отпора на властите във Вашингтон. Това категорично показа, че F7 е Huawei, който се опита да придобие 3Leaf през 2010 г., само за да се оттегли от сделката, след като органът по националната сигурност на САЩ се изказа срещу сделката.

Г-жа Мън е китайски гражданин, която в редица документи използва английското име Кати Мън, преди да го промени преди няколко години на Сабрина Мън. Компанията твърди, че тя се е присъедила към Huawei през 1993 г. и е била на различни длъжности в счетоводните отдели.

„Китай ще гледа на това като на ескалация срещу Huawei и като извънтериториално съдебно преследване", казва Джеймс Мълвенън, генерален мениджър на подизпълнителя за отбранителния сектор SOS International. „Ще има огромен вътрешен натиск в Китай да я върнем".

Huawei е най-големият производител в света на оборудване за клетъчни кули, интернет мрежи и свързана телекомуникационна инфраструктура. Компанията е и вторият по брой на продажбите производител на смартфони в света.

В продължение на години Вашингтон твърди, че китайското правителство може да е принудило Huawei да използва хардуера, който продава навсякъде по света, за да шпионира или да прекъсва комуникациите. Американските представители твърдят, че засилват усилията си да ограничат бизнеса на Huawei, докато мобилните оператори се преориентират към 5G - нова безжична технология, която ще свързва много повече елементи - фабрични части, автономни автомобили и предмети от ежедневието, като умни часовници, с интернет. Американците твърдят, че не искат да дадат на Пекин потенциала да се намесва във все по-нарастваща вселена от свързани устройства.

Huawei отдавна заяви, че е компания, притежавана от служителите, която никога не е извършвала шпионаж или саботаж от името на което и да е правителство и че това би застрашило бизнеса ѝ. Компанията твърди, че не поражда по-големи рискове от конкурентите си, тъй като те споделят обща верига за доставки.

Някои от най-близките съюзници на Съединените щати, включително повечето от партньорите ѝ от алианса за разузнаване Five Eyes - група, която включва Австралия, Нова Зеландия, Канада и Великобритания, последваха призива на Вашингтон да не позволят на Huawei и ZTE да продават оборудване за 5G мрежи. Австралия забрани през август на Huawei да продава технология за 5G, докато Нова Зеландия блокира през миналата седмица сделка на един от големите си оператори за използването на технология на Huawei. Във Великобритания BT Group PLC заяви в сряда, че премахва оборудването на Huawei от мрежата си, два дни след като британска разузнавателна дирекция постави под въпрос дали страната трябва да използва китайските устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

13
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
Канадските власти във Ванкувър са арестували главния финансов директор на Huawei Technologies Co. по искане на САЩ заради ПРЕДПОЛАГАЕМИ НАРУШЕНИЯ---------------------------------------------------------------------------хахахахах хахахаха нещстаттните Сашовци с техните изгнили Япъли така ли се спраат "с конкуренцията" ?!?! пахахахаха еееееййй отдоле трола Сократ бившия Конь и Юристка пак се е развилнял, са кат гледам се е разревал за "режима на Китай" че оня ден ревеше за "режима на Джуджаро" ...... ееейй да са живи и здрави "гадните режими" да унищожат отроввното англличано сашовско племе И да освободят народите от световна тирания ..... ааайде айирлия да е АМИН !!! ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 5 години
никога не си настройвал мрежово оборудване, нали ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 15
Sokratus
преди 5 години
E това е изненада. На някои са почнали да им шумят Юани!Браво дървени ми братко. Качил си нивото Юани вместо рубли!Поздрави на Джузепе, изпозлвал е умно дърво!хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 8
pinoccio
преди 5 години
Зад този арест стои залп на американската администрация срещу ККП. Справедливият съд тук няма нищо общо. NSA не обяснява никому нищо, казва - това касае националната сигурност и точка. Справедливият съдия даже не може да си намери чукчето. Затова и формулировката е такава. Защо не го пратят на арбитраж това обвинение? Ами защото не е необходим никому. Но ККП едва ли ще остави така нещата предвид онова, което е предопределила за HUAWEI - да стане безапелационен номер едно в света до 2050 година. HUAWEI може да е частна корпорация, но без санкцията на ККП тя не може дори един чифт обувки да подари на Мелания Тръмп. Все едно в оборудването на CISKO няма всичко това, в което обвиняват сега HUAWEI? Китайците затова не искат никакво американско мрежово оборудване и си имат техни операционни системи, браузери, фейсбуци и туитъри. Както и руснаците. Това е война, в която китайците са вероятни победители. Не става въпрос за вземане на страна, но такива са фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 5 години
лооошо ако е така, но се се учудвам, чат пат и тук излиза някой "професор"-"ерксперт" от УНСС дето доказва че си прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 5 години
по сравненията ще ги познаете кво са разбрали :) Да ти кажа надали им се сърдят заради мобифоите, по ще да е заради мрежово оборудване, тел. централи и други по хай-тек неща, които епъл не ги произвежда така или иначе :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
"невидимата ръка" :-Dвпрочем и тук си имаме невидима ръка. Даже две - едната поема 15К, другата пише SMS-и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
deant
преди 5 години
в книгите по мениджмънт и финанси има добре описани начини за крадене на пари, като е избегната думата крадене. поне по мое време такива бяха учебниците. сега не знам, но като гледам кадрите, май са по-зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 11
Sokratus
преди 5 години
Без теории на конспирациите Разрушителю на тръстове. Apple къде си правят телефоните? Да не би да е в Китай? Май са доста уязвими, ако правят проблеми на Huawei. Компания, кото има връзки (дебели при това) в китайското правителство!Меджу другото май си разрушил и последният тръст защото са изчезнали;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 8
Trustcrusher
преди 5 години
Жалкото подобие на компания apple загуби първенството за сметка на huawei и това е тяхната идея за конкуренция и печелене на пазарен дял, а фактът че го правят през американската администрация и съдебната им система казва достатъчно. Това дето 90% от цената на iбоклуците отивали за маркетинг май е стара информация. Сега явно солиден процент отива за подкупи. А относно кражбите - как според теб компания, която дава 5% от приходите си за R&D може да върви в крак с конкуренцията откъм нови технологии....той отговора маха с байряче според мен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още