IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК чака решението на Путин в борба за сделка за намаляване на доставките на петрол

Докато производителите в Близкия Изток са отчаяни от спада в цените на петрола, тъй като от тях зависят и държавните им разходи, то Москва се чувства комфортно

11:40 | 06.12.18 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ключовата среща на Организацията на страните производителки на петрол се провежда днес във Виена, като на пръв поглед изглежда, че картелът е склонен да се противопостави на американския президент Доналд Тръмп и да намали производството на петрол, но най-важната страна в това решение ще прекара деня на хиляди километри, обобщава Bloomberg.

Докато министрите от ОПЕК ще заседават в централата на организацията във Виена, руският министър на петрола Александър Новак планира да лети до Санкт Петербург, за да се срещне с президента Владимир Путин, за да вземат решение за позицията на страната. След като най-важният съюзник на картела в по-широката коалиция ОПЕК+ реши колко е готов да намали продукцията, преговорите ще продължат.

„Ние сме изправени пред твърдата съпротива от страна на Русия за голямо намаляване“, заяви старши делегат от ОПЕК, които е поискал да остане анонимен. В лични разговори делегатите са заявили, че има консенсус около общото намаляване на обема на продукцията, включително с позицията на Русия, за около 1 млн. барела петрол на ден, като обаче всички предупреждават, че цифрата не е окончателна.

Чакането на сигнали от страна на Москва показва колко се е променил ОПЕК от 2016 г. насам, когато Саудитска Арабия и Русия сложиха край на враждебността помежду си и започнаха да управляват петролния пазар заедно. ОПЕК се превърна буквално в дуопол, в който Русия, която не е официален член на картела, утвърждава своята власт.

Докато производителите в Близкия Изток са отчаяни от спада в цените на петрола, тъй като от тях зависят и държавните им разходи, то чувствителността към този проблем в Русия е съвсем различна. Москва управлява бюджетен излишък, а слабата рубла смекчава влиянието от по-ниските цени на петрола. Руското правителство е загрижено по-скоро за влиянието на по-високите цени на петрола върху потребителите в страната, което води и до неудовлетворениеот икономическата политика.

В сряда беше ден за предварителни разговори във Виена и панелът, воден от Саудитска Арабия и Русия, излезе с препоръка за намаляване на продукцията за период от шест месеца, но не беше обсъдено колко големи да са обемите на свиване.

Групата може да се съгласи с намалени под 1 млн. барела на ден е заявил министърът на петрола на Нигерия Емануел Качику в телевизионно интервю в четвъртък сутринта.

ОПЕК ще трябва и да се противопостави на твърдата позиция на американския президент Доналд Тръмп, който вижда ниските цени на петрола като ключов фактор за поддържане на икономическия растеж в САЩ.

Докато министрите от ОПЕК се срещаха в сряда във Виена, Тръмп написа в социалната мрежа Twitter, че „светът не иска да вижда и не се нуждае от по-високи цени на петрола“.

„Аз съм предпазливо оптимистичен, че ще има сделка, но дяволът ще бъде в детайлите“, заяви Мохамед Дарвазах, директор в Medley Global Advisers. Според него за пазарите ще бъде важно не само какво им се съобщава, а и по какъв начин.

Въпреки че Русия се е съгласила на принципно намаляване на продукцията, все още не е ясно на какъв ще бъде приносът им, а това е от ключово значение за окончателната сделка.

В частни разговори по-рано през седмицата делегати от ОПЕК за заявили, че Саудистака Арабия е подкрепила намаляване на руското производство с около 300 хил. барела петрол на ден, докато Москва е склонна на много по-малък обем – 150 хил. барела петрол на ден.

Вторият по големина производител на петрол в Русия, Lukoil PJSC, е готов да се съобрази с исканията на Кремъл, но се надява, че няма да е необходимо намаляване на продукцията, каза главният изпълнителен директор Вагит Алекперов.

Иран понастоящем е обект на санкции от страна на САЩ и като такъв няма да участва в договарянето на съкращения на добива.

Последният път, когато ОПЕК+ се е съгласила да намали продукцията си е било в края на 2016 г., когато е било договорено свиване на с 1,8 млн. барела петрол на ден.

В момента един от аргументите за договоряне на по-ниски квоти е забавянето на растежа на търсенето и растящото производство на шистов петрол в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
Biso
преди 5 години
Корекция. Saudi Arabia: Revenue minus production cost of oil, percent of GDP: 26,44 in 2016
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
Biso
преди 5 години
Saudi Arabia: The petroleum sector accounts for roughly 87% of Saudi budget revenues, 90% of export earnings, and 42% of GDP.Russia: Revenue minus production cost of oil, percent of GDP: 7,1% in 2016.Мисля, че е видно, кой е по на зор. "***" имат достатъчно пространство за маневри, докато "чершафите" са под водата и берат душа. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
Как през девет дерета се надушвате овчите кратуни ... баси глупотевините дето сте нашляпали !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 5 години
Сега ми хрумна, да не би Тръмп да е началник на Путин той и да изпълнява нареждането му за по-голям добив и ниски цени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 5 години
ОПЕК е решило да намали добива с 3% включително и този на Русия. Това са някъде около 300 000 барела за ват.ниците. Те понеже са тарикати искат да свалят със 140 000 барела. ОПЕК се закани щом е така и те да не намалят добива си. Затова чакат решението на Путин, а не като заповед на командир. Ще видим какво ще излезе в крайна сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
Sokratus
преди 5 години
Много странни неща има статията. Защо цената на петрола не удовлетворява Арабите, а удовлетворява Масква!?!Арабите имат малко население (без Иран), евтин добив. За какво толкова си харчат парите, че все не им стигат!?!Масква има голямо население, социални програми, големи военни разходи, почти им изчезнаха фондове за бъдещето. Но нямат проблеми с цената!?!Да не би и това да е евтина пропаганда, колко корав е Путин. И как издържа и на ураган в Сибир при минус 40 градуса!!!Разкрихме ви ей!хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още