IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Coca-Cola Джеймс Куинси поема ролята и на председател

Куинси ще заеме поста от април, когато сегашният председател Мухтар Кент се пенсионира

22:45 | 06.12.18 г. 2
<p>
	Джеймс Куинси. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джеймс Куинси. Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания за напитки Coca-Cola съобщи в четвъртък, че главният ѝ изпълнителен директор Джеймс Куинси ще поеме допълнителната роля на председател от април, когато сегашният Мухтар Кент ще се пенсионира след 4 десетилетия с най-големия производител на напитки в света, предава Ройтерс.

65-годишният Кент управляваше компанията като главен изпълнителен директор и председател от 2009 до 2017 г. Той остана председател, след като Куинси пое ролята на главен изпълнителен директор.

Тръгването на Кент ще бъде втората промяна по високите редици в индустрията, след като главният изпълнителен директор на Pepsico Индира Нуи реши да се оттегли като такава през октомври. Очаква се тя да се откаже от ролята си и на председател в началото на 2019 г.

Една от най-важните задачи като председател е да гарантирам, че има силен план за онаследяване на лидерството“, каза Кент в изявление.

Щастлив съм, че бордът избра Джеймс за председател. Той е правилният лидер, който ще изведе системата на Coca-Cola на следващото ниво и през следващото десетилетие“.

На Кент се приписва водещия ход на Coca-Cola да се отдалечи от напитките със захар, насочвайки се към здравословни и енергийни напитки. Под негово управление компанията инвестира в производителя на енергийни напитки Monster Beverage през 2014 г., в производителя на органични сокове Suja Life през 2015 г. и много други.

При мандата му като главен изпълнителен директор Кент увеличи продажбите на Coca-Cola с около 39%, а акциите на компанията поскъпнаха с около 60%. Кент освен това поведе консолидирането на бутилиращата система на компанията, която помогна за съкращаване на разходите.

В четвъртък компанията обяви още, че бордът е избрал Мария Лагомасино за водещ независим директор, която ще наследи Сам Нун, оттеглящ се от борда след 22 години като директор.

Книжата на компанията, която е част от индекса Dow, поевтиняха с 1,6% в следобедната търговия, което до голяма степен отговаря на спада от 2% на бенчмарка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vtoshkova
преди 5 години
Извиняваме се много и благодарим, че посочихте объркването...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
цял ден ви чакам само да си забележите заглавието, че даже на гоооолемата картинка зад него пише Джеймс ! :D:D Куинси Джоунс е един друг и макар че е с цят на кока-кола !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още