IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските пазари успяха да се възстановят след тежкия старт на сесията

Въпреки спада от 800 пункта сутринта Dow в крайна сметка завърши едва със 77 пункта надолу

23:09 | 06.12.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатските пазари успяха да се възстановят частично от острите спадове, с които започнаха днешната сесия, след новината, че Федералният резерв може да затяга паричната политика по-бавно от очакваното досега, съобщава CNBC.

Изданието Wall Street Journal съобщи, че американската централна банка обмисля дали да сигнализира на срещата си следващия месец, че ще предприеме подход тип „ще изчакаме и ще видим“ спрямо повишаването на основните лихвени проценти.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи със 77 пункта, след като в началото се срина с почти 800 пункта.

По-широкият показател S&P 500 завърши с 0,15% надолу. Индексът отново навлезе в територия на корекция в даден момент, спадайки с 10% спрямо 52-седмичния си връх.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite също изтри по-ранните си загуби и отписа едва 0,4% от стойността си, след като акциите на Amazon, Netflix and Alphabet поскъпнаха с по над 1%.

„Има опасения, че търговската сделка не е толкова добра, колкото [президентът Доналд] Тръмп каза, че е“, каза главният изпълнителен директор на Esposito Securities Марк Еспозито. „Опасенията за рецесия също се настаняват на пазара“.

„Определено е по-сигурно в момента да държиш кеш“, допълва той. „Не мисля, че спадът е приключил“.

Акциите на Apple поевтиняха с 2,5%, след като UBS каза в свой коментар, че вижда най-слабото „намерение за покупка“ на iPhone от пет години. Банката снижи 12-месечната си целева цена за акциите на Apple до 210 долара от 225 долара.

На облигационните пазари доходността по държавните облигации спадна, тъй като инвеститорите продължават да се отказват от по-рисковите активи заради опасения около търговския конфликт между САЩ и Китай и възможното икономическо забавяне.

Доходността по 30-годишните държавни облигации стигна 3,136 процента, а по 10-годишните държавни ценни книжа – до 2,87 процента.

На валутните пазари доларът се представи негативно спрямо основните си конкуренти на фона на слабите облигационни пазари и новината за Фед.

Индексът му, който измерва стойността му спрямо шест други валути, отписа 0,29% от стойността си до 96,79 пункта.

Еврото поскъпна с 0,28% спрямо щатската валута до 1,1375 долара.

Стойността на долара намаля с 0,48% спрямо японската йена след новината, че в Канада е била арестувана главният финансов директор на китайския технологичен гигант Huawei, което предизвика страхове за повторно възпламеняване на търговския конфликт между Пекин и Вашингтон.

На суровинните пазари цените на петрола се сринаха с около 3%, след като стана ясно, че ОПЕК не са постигнали договорка за намалява на добива.

Фючърсите върху петрола сорт Брент отписаха 1,77 долара, или 2,9%, до 59,79 долара за барел, след като по-рано спаднаха до 58,36 долара за барел.

Контрактите върху американския суров петрол WTI пък записаха спад от 1,40 долара, или 2,7%, до 51,49 долара за барел, оттласквайки се от дъното за сесията от 50,08 долара.

Златото обаче се възстанови до близо 5-месечен връх заради поевтиняването на долара. Фючърсите върху ценния метал поскъпнаха с 0,13% до 1243,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
Импе Сипот ше слезне на 2200-2300 некъде да не питаш после що слизат или са неосъзнати шамани ?!? .... :)) после пак ше се дигне ама за последно верно ше им е за последно тогава ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
и тия нема им помогнат догодина .... аз незнам кви шаманства ама кат видиш,ч е измислените Япъли са 3 Standard Deviations е съвсем в реда на нащата да ги резнат на под стовка ..... :)) от тех зехме некой лев, са остава държавната им подлушвателница Микрософта държат го нооо и там ше глътнат водица ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Не че се опитвам да взимам страната на жабока, но и ти също грешиш. Реалните активи (активи минус пасиви) са много малка част от цената на акциите. Инвеститорите оценяват не активите, а бизнеса на компаниите и най-вече потенциалът им за бъдещи печалби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Напълно съгласен съм. Днес "Plunge protection team"-a заработиха коледните бонуси напечатаха неизвестно количестно фалшиви пари и ги инвестираха в акции, за да спрат срива. Наистина борбата е между инстинските инвеститори, които продават всичките си акции и се насочват към изхода и пишман чиновниците от Plunge protection team, които играят с измислени ресурси, които дърпат директно от ЦБ. Хубавото в случая е, че има на кого да продадеш акциите си преди цената да се е сринала тотално, защото PPT няма спре срива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още