IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз: Топлофикационните дружества започват да изплащат задълженията си

До петък газовото дружество очаква 12 млн. лв от Бургас, Враца и Плевен, поясни изпълнителният директор Николай Павлов

13:10 | 20.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

 Топлофикационните дружества започват да плащат просрочените задължения, заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов пред журналисти в сградата на Комисията за енергийно и водни регулиране (КЕВР).

„До утре очакваме 12 млн. лв общо от Бургас, Враца и Плевен", добави Павлов. 

Той се надява до средата на януари да се подготвят и подпишат споразумения, за да се гарантира плащането на парите срещу предоставяне на съответното финансово обезпечение.

В момента, в който се подпише това споразумение и се гарантира изплащането на задълженията към "Булгаргаз", запорите върху тези три топлофикационни дружества ще бъдат вдигнати, категоричен бе Павлов.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" уточни, че общественият доставчик успява да събира текущите и част от просрочените задължения.

Проблемът идвал през зимните месеци, когато топлофикационните дружества имат забавяния от повече от месец в тяхната събираемост. Това води до забавяния и в плащанията към "Булгаргаз", обясни Павлов.

От "Топлофикация - София" са поели писмен ангажимент, че този месец ще платят 33 млн. лева, посочи още той.

Изпълнителният директор добави, че за първото тримесечие на 2019 г. софийското топлофикационно дружество ще заплаща по 60 млн. лева на месец.

"Всички задължения ще бъдат погасени до 1 юли", съобщи Павлов.

По думите му това е по графика на "Топлофикация - София", който са изпратили официално до газовото дружество.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
s3
преди 5 години
Абе те хубаво искат да се плаща, но поне държавата да отпусне пари на топлофикациите в столицата и Бургас, които са най-добрите градове у нас. Като им дадат пари, те ще разплатят, а сега става едно натискане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още