IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: Бюджет 2019 вероятно ще приключи с планирания дефицит

Заделянето на стотици милиони за довършването на магистралата до Варна е лошо политическо решение, твърди бившият заместник-министър на финансите

09:41 | 27.12.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бюджет 2019, за разлика от сегашния и последните няколко, може да се окаже с точно планиран дефицит, а не както сме свикнали напоследък – с твърде консервативна прогноза за разликата между приходите и разходите. Това коментира в ефира на bTV бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов.

По думите му забавянето на икономиката в глобален план идва много бързо, а приходите може да се доста по-малко при широко тиражираното увеличаване на разходите – с 16%. Той прогнозира, че заради недобро планиране дефицитът може дори да бъде по-голям от очакваното. Финансистът обясни, че като цяло България и Европа се движат с много по-малки крачки, отколкото се движи останалият свят, а най-притеснителното е, че средната класа намалява и у нас всъщност почти я няма. В този сегмент са около 300 хил. човека, което е крайно недостатъчно, защото това е движещата сила на икономиката на всяка държава, обясни експертът. 

Според Дацов големите проблеми в здравеопазването, образованието и управлението на средствата в сектори като вътрешните работи ще бъдат решени само с реформи, а не с наливане на пари „Бюджетът е финансова сметка, той няма да реши тези проблеми”, категоричен е финансистът.

Като пример за лошо политическо решение той посочи заделянето на стотици милиони за довършването на магистралата до Варна. „Това, което направихме – да преместим парите в извънбюджетна сметка, не отговаря на никакви правила, български и международни”, коментира Дацов. Според него подобни действия без реален обект и търгове е „живо нарушение”, а подобна извънбюджетна сметка трябва да се открива само с решение на парламента.

Финансистът отбеляза и че не е ясен произходът на парите – в един случай се твърди, че идват от преизпълнение по приходната част, а в друг – че става дума за средства, заделени по-рано за неслучили се проекти. По думите му за „лошо планиране и лошо управление” говори и фактът, че за поредна година около 40% от капиталовите разходи не се изпълняват, при нормални граници от около 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 5 години
Хемус е жизнено необходима за равномерното развитие на държавата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 5 години
баце, ние сме на това дерадже точно заради нечетене и немислене... коментар номер 1 е живо доказателство !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
redcretin
преди 5 години
Абе ша мислят, селяните от северните села :) Бай Пешо Плевенския - акъла му в прасето и кукуруза. Ето - под носа им откраднаха от бюджета поредните стотици мелеони - а те милите подкрепят кражбата... сигурно си мислят как по чудо ще се пръкнат магистрали сега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
serafima
преди 5 години
Четете и мислете, бе хора! Как пък разбрахте, че той е против Хемус? Давате ли си смекта какви галимации прави правителството с финансите. Вероятно това е от уплахата на Горанов от земетръса, та още си трае за ползването безплатно на огромно жилище. Обикновено не го правя, но тук защитавам Дацов: "Като пример за лошо политическо решение той посочи заделянето на стотици милиони за довършването на магистралата до Варна. Това, което направихме да преместим парите в извънбюджетна сметка, не отговаря на никакви правила, български и международни, коментира Дацов. Според него подобни действия без реален обект и търгове е живо нарушение, а подобна извънбюджетна сметка трябва да се открива само с решение на парламента." Потънали сме в корупция и изкривено финансиране, което не води към добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 12
s3
преди 5 години
Лошо решение е, защото на север нямат нужда чак от магистрала. По-добре е да се завърши Струма за да се ходи на море в Гръцко, да се помисли за пътя за Видин, и ако може и за магистралата до Калотина. Друго на нас не ни трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 10
national power
преди 5 години
*** разбира се че е лошо решение щото тоя гал..фон Дацов не пътува на север.За мен лоши решения са околовръсното и метрото в София магистралите Марица Струма и Тракия.Омръзна ми от ***.ци завършили УНСС.Тоя ще не си гледа масата по празниците ми тръгнал акъл да ръси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още