IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихомир Тошев: Доста българи изтеглиха през 2018 г. кредити с лихви под 3%

Вероятно през втората половина на 2019 г. ще има леко повишение на лихвите по жилищни кредити - 0,2 до 0,3 %, твърдят от "Кредит център"

11:24 | 27.12.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тихомир Тошев: Доста българи изтеглиха през 2018 г. кредити с лихви под 3%

Въпреки предупрежденията на БНБ, че кредитирането нараства с много бързи темпове, за кредитните институции 2018 г. е била една успешна година, донякъде поради ниските лихви по ипотечните кредити, които са стигнали нива между 2,9 до 3,6%. Като цяло това е годината на потребителските кредити за България, при лихвени проценти между 5 и 7%, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Tихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит център".

По думите му две банки в България предлагат ипотечни заеми с оскъпяване под 3%. Винаги сме казвали, че колкото клиентът е с по-добър профил, добри стабилни доходи, ниска задлъжнялост, той може да получи по-добри лихвени нива. Така че доста българи през изминалата година изтеглиха кредити с лихви под 3% - в рамките на между 2,8 и 3%, коментира Тошев.

"Работата на БНБ е да наблюдава пазара и да казва къде вижда рискове в системата. Ръст в рамките на 10% е нормален, особено при дълго задържане на пазара от 2009 - 2015 г. По отношение на кредитирането на жилищни имоти нашият пазар е малко рисков, тъй като имаме голям процент на българи, които търсят кредитиране във високия сегмент - между 80 и 90% от стойността на имота", коментира експертът относно предупрежденията на БНБ, че кредитирането нараства с много бързи темпове. 

По повод перспективата на кредитирането у нас през идната година Тошев обясни, че може би през втората половина на годината ще има леко повишение на лихвите по жилищни кредити - 0,2 до 0,3 %, но това едва ли ще попречи на хората, които са решили да си закупят жилище.

„Заради активния пазар на имоти и панелното строителство доста банки изравниха процента на финансиране и финансират панелите със същия процент, както монолитните жилища. При част от банките обаче все още има такава разлика, те финансират панелите с малко по-нисък процент. Но можем да кажем, че на пазара финансирането на панелно строителство, особено в големите градове, се движи между 70 и 85%“, допълни още експертът.

Относно промените в Закона за кредитните институции, приети от Народното събрание и свързани с налагането на макропруденциални мерки и съотношението между размера на заема и обезпечението, както и съотношението между размера и годишния доход, и размера на месечните вноски и месечния доход на кредитополучателя, Тошев коментира, че това са положителни промени.

„Колкото по-безрисков е един кредитен пазар, толкова е по-добре за всички играчи на пазара, за банките, за тяхната ликвидност и стабилност, и за клиентите, за техните лични финанси“, посочи още той.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 18 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Купуването на жилище не е предприемачество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 7
zelka007
преди 5 години
умните и предприемчивите пестят и трупат и не взимат кредити за апартаменти ... от тези които познавам един взе преди 2 години един двустаен и тази година една гарсионера за децата , втори взе в началото на тази година за семейството си нов в затворен комплекс но продаде стария , а трети му се отдаде възможност и купи миналата година един двустаен и тази година още един двустаен в блока дето живее за децата си . всичко без кредити , а със спестени пари . кредити за апартаменти теглят полицаите , общинските и държавните служители , и някои на по-височка заплати но на стабилни позиции в големшки фирми ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 3
Kikaha2
преди 5 години
аамм, това за 1-годишни кредити ли, защото ако е за 10-20 годишни - дотогава я камилата, я камиларя дет' се вика..... догодина тръгват нагоре и не се знае къде ще се спрат по пътя си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 25
s3
преди 5 години
Браво на умните и предприемчиви българи, които усетиха че сега е момента за апартамента и взеха кредити на ниски нива. Толкова ниски нива не е имало и няма и да има, така че честито на печелившите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още