IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Нейков: Пазарът на труда има резерв от минимум 500 хил. работници

През 2019 година са задължителни промените в трудовото законодателство, смята експертът

09:55 | 29.12.18 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В България има резерв на пазара на труда от минимум 500 000 работници, а работодателите настояват за внос на работници от трети страни, коментира за БТА директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков.

Той посочи, че сред тези 500 000 работници са хората с увреждания в трудоспособна възраст, както и тези, за които се твърди, че нито учат, нито работят, а според експертите на Балканския институт по труда и социалната политика работят много здраво, но в сивата икономика. В резерва влизат и около 200 хиляди млади пенсионери, които няколко години след пенсионирането имат абсолютно запазена трудоспособност.

Експертът смята, че искането на бизнеса за внасяне на работници от трети страни е в грешна посока, защото внасянето на големи групи хора, макар и с благородната идея да се запълни дефицита на пазара на труда, има минуси. Нейков смята, че това може да породи социални и културни проблеми, както и проблеми, свързани с личния живот на тези хора - необходимост от уреждане на жилища, здравеопазване, насочено към тях. Много български работници смятат, че вносът на работници от трети страни се ползва и като натиск за задържане на заплатите в страната, коментира още Иван Нейков. По думите му работодателите не си дават сметка, че това е улица без изход,тъй като ще доведе до много допълнителни разходи за тях. "Защото предстои навлизането на големи групи хора, а не на по десет камериерки, които да бъдат настанени в хотела, в който работят и да им се поемат разходите за храна", аргументира се експертът. 



През 2019 година са задължителни промени в трудовото законодателство 

Според директора на Балканския институт по труда и социалната политика през 2019 година е задължително да бъдат направени промени в трудовото законодателство. Написаното за последните близо 40 години трудово законодателство е за големите фирми, необходим е анализ кое от действащото законодателство може да се спазва от микрофирмите и кое не, каза Нейков. 

В България по данни на НАП има малко над 300 000 работещи фирми, а по данни на Националната агенция за малки и средни предприятия 93 процента от всички тези фирми са микропредприятия - с по-малко от девет работника. Ако искаме този гръбнак на българската икономика - микропредприятията, да функционират съобразно закона, да направим такъв закон, който те да могат да спазват, заяви Нейков. 

Знанията, придобити по неформален начин, трябва да се признават

Иван Нейков каза, че трябва да се реши и проблемът с признаването на знания, придобити по неформален начин. Голяма част от хората, които формално са без квалификация, имат умения и то немалки, каза Нейков и допълни, че е необходимо да се направи така, че с достъпен и бърз механизъм да се официализират тези знания. 

Илюзия е, че ще върнем хората на белия пазар, като не им признаваме знанията и уменията, а ги връщаме обратно за по четири години в училище, допълни експертът.

Индикатори за предстояща криза няма

Реални индикатори за предстояща криза в българската икономика все още няма, каза Нейков. Той допълни, че няма и причини да смятаме, че има нещо, което не сме направили и криза ще ни изненада. 

"За разлика от периода 2008-2009 година, когато целият свят се тресеше от кризата, а в България заявявахме, че кризата стига до Калотина и продължава след Капитан Андреево, че тук е оазис, сега сме доста по-трезви и разбираме, че сме лодка в морето, което люлее всички", каза Нейков. 

Експертът смята, че прогнозата за 3% инфлация за догодина ще намали розовия цвят в оценките на управляващите за това, че 2019 година ще е година, в която хората ще имат по-висока покупателна способност. Натрупаната инфлация от тази и следваща година ще сведе до малки параметри, ако въобще доведе до нарастване на покупателната способност, а не до замразяване, каза Нейков. 

Социалната сфера е една от малкото области, в които беше направена реформа през 2018 г.

Според бившия министър на труда и социалната политика социалната сфера е една от малкото области в управлението на държавата, в която са настъпили реформи през 2018 година. Той отбеляза, че за първи път през последните десет години има истинска нова идея в социалната сфера и това е създаването на Закона за предприятията на социалната и солидарната икономика. България по този начин се наражда сред малкото страни, които имат ясно законодателство в тази сфера, каза Нейков и допълни, че заслугата е изцяло на Министерството на труда и социалната политика. Експертът смята, че предизвикателството е да се изработят подзаконовите актове, но по думите му министерството има достатъчно експертен потенциал, за да се справи.

Новото законодателство ще е сериозна подкрепа за съществуващите предприятия, както и за новите предприятия в тази сфера, а през следващите години ще нараства непрекъснато техният принос в националната икономика, смята Иван Нейков. По думите му социалната и солидарната икономика дава възможност да се реагира бързо на нови потребности, които се появяват, да се подкрепят много от уязвимите групи в обществото в сферата на заетостта и предприемачеството. 

Обществото вече е с ново отношение и чувствителност към хората с увреждания

По отношение на реформата в политиките за хората с увреждания, Нейков каза, че трябва да се отбележи, че реформата е направена под натиск, който е имал и положителни, и отрицателни страни. Ако не беше този натиск, аз съм сигурен, че темата отново щеше да бъде подмината, щеше да бъде даден от бюджета някой лев отгоре за хората с увреждания и това е, коментира Нейков. Натискът имаше решаващо значение за създаване на новата правна рамка, новите правила, дори и новото отношение към хората с увреждания, заяви Нейков. Според него отрицателното на работата под натиск е, че когато се работи така, рискът да се сбърка е голям. 

Експертът смята, че предстои нелеката задача за създаване на подзаконовата уредба, административен капацитет на институциите, които ще извършват новата политика, обучение на хората, които ще правят индивидуалната оценка и индивидуалните планове. "150 милиона лева допълнително далеч не решават всичко, има още много работа, но важното е, че чувствителността на обществото вече е променена", каза Нейков. Той е на мнение, че във втората половина или към края на 2019 г. вече ще има задействана система по новия модел на грижа за хората с увреждания. 

"2018 г. беше по-добра от 2017 година в социалната сфера от гледна точка на постигнатото в законодателството, през 2019 г. ще похарчим повече пари за социалната сфера, но въпросът е дали ще има по-добра социална политика за тези пари", обобщи Нейков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 1
mirodes
преди 5 години
Явно не си запознат с промените в Кодекса за социално осигуряване,където въведоха минимална възраст за пенсиониране на полицаи и военни от 55 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
Ееех , де са сега "Строителни войски" ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
то па Цв.Цв. и Б.Б. като са се занимавали , не са могли от учебниците да ги откъснат като деца и младежи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 3
gabarduk
преди 5 години
Той не се брои. Роден е с титла по наследство . Какъв политик е той? Преди да го "внесем" занимавал ли се е с политика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Веднъж нали внесохме политик от чужбина - Симо Имота - не помниш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Работещите в сивия сектор не са резерв - те все пак работят, макар статистиката да не ги отчита. Пенсионерите и инвaлидите действително могат да запълнят някаква част от дефицита, но те не са подходящи за всички професии, примерно в туризма няма как да наемат обслужващ персонал на проходилки. Може да се помисли за облекчаване условията за наемане на непълнолетни, тъй че вместо по цял ден да се кьopaвят в смартфоните, тийнейджърите да подработват по няколко часа, хем да се учат на труд, хем да изкарат малко джобни за екcтази и канaбис. Но основният резерв е в държавните и общински администрации. Да ги реорганизират, електронизират, да изритат "парашутистите" и да останат само хората които действително работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
gabarduk
преди 5 години
*** e мангл, циганн, ром е питие затова няма да го обиждам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 0
gabarduk
преди 5 години
Ако някой иска внос на работници от чужбина , то какво пречи да си внесем и политици от чужбина?А да накараш *** да работи е равносилно на това *** да подскочи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още