IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТПП: България е със стабилни позиции по просперитет и конкурентоспособност

Българската търговско-промишлена палата базира извода на световните класации през 2018 г.

11:51 | 03.01.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е със стабилни позиции по икономическа свобода, просперитет и конкурентоспособност. Това посочват от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), която извърши ежегоден преглед на позицията на България в световните класации.

Базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността, посочват от организацията. Анализът е подготвен от икономическите анализатори на БТПП.

България запазва позициите си в "Индекса на икономическата свобода" на Фондация "Херитидж" и списание "Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на "Икономическа свобода по света" на канадския институт "Фрейзър".

Положителни са тенденциите в "Индекса за готовност за е-правителство" и в "Индекса на човешко развитие" на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51-во през 2018 г. Лондонският институт Легатум е оценил просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.

С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на "Индекса на право на собственост" на Property Rights Alliance, изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016 г., когато страната е била класирана на 66 място. В "Индекса на логистичните услуги" на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл е повишил с 3 позиции екологичното представяне на страната ни, посочват от БТПП.

В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018 г. е с 28 позиции зад страната ни, повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание "Форбс" също отбелязваме спад с 12 позиции до 46-то място.

Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в "Индекса на световна цифрова конкурентоспособност", достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията, изтъкват от Българската търговско-промишлена палата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Frosty
преди 5 години
Глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Все още Българската търговско-промишлена палата лансира илюзии, че България е със стабилни позиции по икономическа свобода, просперитет и конкурентоспособност.Истината е, че политиката на правителството на България за държавно подпомагане на икономическия растеж в е правилна.Злокобният проблем на правителството на България е начинът на осъществяваното държавно подпомагане на икономическия растеж.Възможни са два основни начина за държавно подпомагане на икономическия растеж:1. Сега е с държавно подпомагане на икономическия растеж в България без съпътстваща защита срещу щети от работата на централната банка (ЦБ).С този грешен основен начин за държавно подпомагане на икономическия растеж: колкото повече работи правителството за икономически растеж в България, толкова повече се увеличават щетите от работата на ЦБ; неограничаваните щети от работата на ЦБ осигуряват нови трудности за правителството на България.2. Възможно е държавно подпомагане на икономическия растеж в България със съпътстваща защита срещу щети от работата на ЦБ.С този правилен основен начин за държавно подпомагане на икономическия растеж е без същественият причинител за сегашните щети в България.P.S. Моля, този който не вярва, че има нарастващи щети от работата на ЦБ да поеме за своя сметка тези щети. Нима смята, че може да плаща тези щети?Също като него, правителството не може да плаща държавните щети от работата на ЦБ и създадената ситуация подсигуряват провалът на правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
BezEmotsia
преди 5 години
Лоши новини за хейтърите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още