IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активите убежища като злато и йена са във възход

Инвеститорите търсят алтернативи заради нарастването на рисковете за световната икономика

08:45 | 04.01.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Йената поскъпна с близо 4% спрямо долара в четвъртък, като валутата се радва на най-добрия си месец от близо две години, отбелязва Bloomberg.

Подобна е ситуацията и при златото, което през декември отбеляза най-големия си ръст в цената от януари 2017 г. И двата актива продължават да се представят добре и в началото на новата година. Междувременно държавните облигации на страните от Г-7 изпратиха най-добрия си декември от десетилетие насам според индекса на Bank of America Merrill Lynch.

Традиционните убежища се завръщат

Интересът към активите убежища нараства заради увеличаването на рисковете за световната икономика, като все по-големия брой конкретни данни за резултите от търговската война, включително върху очакванията за приходите на технологичния гигант Apple, затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв, рисковете около Brexit и напрежението около бюджета на Италия.

„В момента има толкова много притеснения за инвеститорите – глобално икономическо забавяне, Китай, спирането на работата на американското правителство, Brexit и т.н.“, коментира Чарлс Ст-Арнауд, инвестиционен стратег в Lombard Odier Asset Management в Лондон. Той добави и, че на всичкото отгоре представянето е слабо и волатилността се е увеличила при повечето класове активи и именно пооради тази причина е разбираемо, че някои инвеститори търсят по-сигурни убежища.

Йената

Понижаването на очакванията за продажбите от страна на Apple заради по-слабото търсене в Китай, беше посочено като фактор за поскъпването на йената при последната азиатска сесия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
ше го хвърлят на улицата или ше си облицоват баните с него ... :)) вече го прайха веднъж тва през 2015та а то зе че литна в бързината уж не треаше на никой ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Kikaha2
преди 5 години
само не знам, в условия на стагнация и тенденция за увеличаване на лихвите, на кой ще го продават после ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
lyusien
преди 5 години
Към тези убежишта аз бих добавил и СРЕБРОТО :Може би този метал ще донесе най голяма печалба на инвеститорите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Малииии, ко имаше как да се печата и злато - тоталния световен концлагер не ни мърдаше!И на трона му: назначен сорросоид!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още