IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антон Антонов: Проблем със системата за електронни винетки няма

От понеделник ще закупуваме електронни винетки и от търговски обекти, а към момента има много голям брой новозакупени стикери, твърдят от МРРБ

10:31 | 04.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Проблем със системата за електронни винетки няма. Това обяви в ефра на БНТ директорът на Националното тол управление в АПИ Антон Антонов. Според него единственият констатиран проблем са терминалите за закупуване. Той призна, че сайтът bgtoll.bg, от който се закупуват електронни винетки, е имал проблеми в началото, но те са изчистени.

Междувременно експеримент на bTV показа, че купуването на електронни винетки от терминал действително вече е възможно и от днес системата работи.

Антонов обяви още, че до средата на следващата седмица по граничните пунктове ще бъдат инсталирани 37 терминали за закупуване на електронни винетки. Според него с въвеждането на всяка нова система е нормално да има известни грешки и посочи, че Министерство на външните работи е дало инструкции на международните превозвачи как могат да си купят електронна винетка по интернет.

Единственият констатиран от АПИ проблем с електронните винетки е бил с терминалите за закупуване, категоричен е Антонов. По думите му шофьорите, които са купили електронни винетки по няколко пъти за един и същ автомобил, ще бъдат компенсирани. „Полагаме всички усилия системата да работи“, допълни той.

Антонов увеври, че 54 души работят с IT системите, а сайтът bgtoll.bg наистина е имал дребни проблеми, които обаче вече са изчистени.

Според него гратисният период, даден до 15 януари, няма да коства сериозни загуби за бюджета. В малките населени места от понеделник винетки ще разпространяват и в клоновете на Българските пощи.

Директорът на Националното тол управление каза, че конвертирането по няколкостотин пъти на хартиена винетка в електронна, засечено от системата, не се дължи на бъг. В момента кол центърът не работи, но ще започне работа от следващата седмица. Дотогава шофьорите могат да звънят на телефоните на АПИ, обясни Антонов. 

В понеделник предстои в много голяма част от търговските обекти да бъде дадена възможност и за закупуване на каса и заплащане на електронна винетка. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Радослав Николов в ефира Нова телевизия. Това със сигурност ще облекчи натоварването на самите терминали и ще се намалят проблемите, посочи Николов.

Той уточни, че тази възможност не е предоставена по-рано заради много организационни дейности, които трябва да се осъществят, добави той. „Практиката в голяма част от страните, където се влиза на вход след граница е да не се закупуват на самите пунктове, а или онлайн през отделните канали – мобилно приложение или уеб сайт, или през първия възможен търговски обект”, обясни Радослав Николов.

Той коментира и множеството сигнали за закупуване на електронна винетка. „Когато има основателни възражения и възникнали грешки, те ще бъдат разгледани индивидуално случай по случай и този проблем ще бъде изчистен, но нека това да не става повод за генерализиране като цяло на работоспособността на системата и всеки такъв отделен случай не е повод за това да считаме, че има обща неработоспособност на самата система. Към момента има много голям брой закупени електронни винетки по абсолютно всички канали и много голяма част от тях са реализирани абсолютно коректно, така че това е също знак за доверие от страна на всички потребители по отношение на системата”, каза още Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 0
oio
преди 5 години
А кога пак ще пуснат конвертирането на старите хартиени винетки в нови електронни? Това е въпроса който интересува повечето хора, защото човек може лесно да напише номера на автомобила си, да сложи една дата и да се реистрира за винетка, дори и да няма хартиена такава. Хем безплатно, хем си в системата и никой няма да те отчита като нарушител с камерите, защото си в системата. Кога ще продължим с конвертирането?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
dr.5rov
преди 5 години
Антон Антонов: Проблем със системата за електронни винетки няма -------Странно заглавие за материал, в който се обеснява как поетапно ще се отстраняват проблемите с винетките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още