IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Нови документи свързват Huawei с компании в Иран и Сирия

Китайската компания продължава да отрича всички обвинения срещу нея

21:26 | 08.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американското разследване на главния финансов директор на китайската технологична компания Huawei Technologies, който беше арестуван в Канада през декември, се фокусира върху предполагаемите връзки на организацията с две съмнителни компании. Едната е търговец на телекомуникационно оборудване, който е оперирал в Техеран, а другата е нейният собственик - холдингова компания, регистрирана на остров Мавриций, предава Ройтерс.

Американските власти обвиняват главния финансов директор Мън Уанджоу, че е излъгала международни банки за трансакции с Иран, като е заявила, че двете компании са независими от Huawei, а в действителност китайският гигант ги е контролирал. Huawei продължава да поддържа тезата си, че двете са независими - търговецът на оборудване Skycom Tech и собственикът Canicula Holdings.

Но корпоративни и други документи, открити от Ройтерс в Иран и Сирия, показват, че Huawei, най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света, е много по-тясно свързана с двете фирми, отколкото се смяташе преди.

Документите разкриват, че високопоставен директор на Huawei е бил назначен за мениджър на Skycom в Иран. Освен това показват, че поне трима души от Китай имат права върху банковите сметки на Huawei и Skycom в Иран. Ройтерс също така е открила, че адвокат от Близкия изток твърди, че Huawei е извършвала операции в Сирия чрез Canicula.

Необявяваните преди връзки между Huawei и двете компании могат да окажат влияние върху американското дело срещу Мън, която е дъщеря на основателя на Huawei, като допълнително подкопаят твърденията на гиганта, че Skycom е просто бизнес партньор.

Според американските власти Huawei е запазила контрол над Skycom, като я е използвала, за да продава телекомуникационно оборудване в Иран и да прехвърля пари чрез международната банкова система. В резултат от измамата, според САЩ, банките несъзнателно са позволили трансакции за стотици милиони долари, които потенциално са нарушили икономическите санкции, въведени от Вашингтон по това време срещу правенето на бизнес с Иран.

Мън не е отговорила на запитването на Ройтерс за коментар по въпроса, а от Huawei са отказали да коментират. От агенцията не са успели да се свържат с офисите на Canicula. Говорител на Министерството на правосъдието на САЩ също е отказал коментар.

Мън беше пусната под гаранция от 7,5 млн. долара на 11 декември и остава във Ванкувър, където беше арестувана, докато Вашингтон се опитва да си издейства екстрадицията ѝ. В САЩ Мън ще се изправи пред обвинения във връзка с предполагаем заговор с цел заблуда на редица финансови институции. Максималната присъда за всяко от обвиненията ѝ е 30 години лишаване от свобода. Точните обвинения не са обявени публично.

През декември Huawei заяви, че разполага с малко информация за обвиненията на САЩ и “не е наясно с някакви нарушения на Мън”. Компанията описа отношенията със Skycom като “нормално бизнес партньорство”. Huawei твърди, че напълно отговаря на законовите изисквания и регулации и е настоявала Skycom също да бъде изрядна.

Арестът на Мън по искане на САЩ предизвика вълна от недоволство в Китай. Това се случи в момент, в който военните и търговските отношения между Вашингтон и Пекин бяха обтегнати. Същевременно американските разузнавателни служби обявиха, че телекомуникационното оборудване на Huawei може да предлага “задни вратички” за китайски шпионаж.

Фирмата многократно е отричала тези обвинения. Въпреки това Австралия и Нова Зеландия наскоро забраниха Huawei да бъде компанията, която ще изгради следващото им поколение мобилни мрежи. Британските власти също изразиха опасенията си.

Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 3
vajvaj
преди 5 години
Съгласен! Най-вероятно ще нападнат Тайван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 5
Jorkata
преди 5 години
Мисля, че китайците няма още дълго да останат длъжни. Убеден съм, че и те нещо замислят в отговор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още