IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон остана топ дестинация в Европа за технологични инвестиции през 2018 г.

На второ място се нарежда Берлин, а след него Париж

20:42 | 09.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лондон остана топ дестинация в Европа за технологични инвестиции през 2018 г. Компаниите в британската столица са получили почти двойно на тези в най-близкия конкурент – Берлин, сочат данни на PitchBook, цитирани от Ройтерс.

Технологичните играчи в Лондон са привлекли 1,8 млрд. паунда (2,3 млрд. долара) рисков капитал, 72% от общите 2,5 млрд. паунда, набрани от британски компании от сектора.

Елийн Бърбидж, партньор в компанията за рисков капитал Passion Capital, заяви, че Лондон е водещ център за финансови технологии благодарение на позицията ѝ на един от най-големите финансови центрове в света, а нейните университети са помогнали за създаването на компании за изкуствен интелект.

"Получаваме множество обаждания и запитвания от инвеститори от САЩ и Азия, които търсят възможности във финансовите технологии“, коментира тя пред Ройтерс. „Във финтех, изкуствения интелект и няколко други сектора, като природните науки и роботиката, Лондон откровено е световен лидер“.

Технологичният сектор в Лондон и кметът на града Садик Кан предупредиха, че напускането на Европейския съюз може да направят столицата не толкова привлекателна. И все пак Бърбидж твърди, че все още няма сигнали това да се случва, отвъд това, че компаниите задават повече въпроси, когато искат да наемат хора от чужбина.

Данните от PitchBook показват, че и Берлин, и Париж са набрали сили срещу Лондон в надпреварата за финансиране в Европа, а Лондон не е успял да достигне рекордните нива на привлечени капитали, които видяхме през 2017 г.

Берлин е привлякъл 937 млн. паунда инвестиции за 2018 г., почти двойно спрямо предходната година. 797 млн. паунда са отишли при технологични компании в Париж.

Във Великобритания като цяло инвестициите в изкуствен интелект са нараснали с 47% до 836 млн. паунда, докато 1,2 млрд. паунда са отишли за преживяващия бум финтех сектор.

Общото рисково финансиране на европейски технологични компании се е свило леко през 2018 г. до 10,44 млрд. паунда, спрямо 10,47 млрд. паунда през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
т.е. ингилизите са открили телепорта !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Лондон остана топ дестинация в Европа за технологични инвестиции през 2018 г. Да беее, баа Бети, кралицата се снима на фона на един супер-пупер златен роял. Неа так'воз чудо.Е, имало е абсолютно същото у Садам Хюсеин, *** га са го бесили се е телепортирало у Л'ънън !Ииии ако тука за това не се говори - пак сте от грешната страна на желязната завеса! 100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още