IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските търговци свалиха цените на iPhone

Не е ясно дали ходът е от тяхна страна или е експеримент на американския гигант

14:13 | 11.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Няколко китайски търговци на електроника, включително Suning на Alibaba и JD.com намалиха цените на телефоните iPhone тази седмица, след като наскоро Apple обвини слабите продажби в страната за предупреждението си, че очаква по-слаби приходи, предава Ройтерс.

Намаленията са с до 118 долара за наскоро пуснатият iPhone XR с 64GB памет. Те са най-новият знак, че слабите празнични продажби на Apple в Китай може да продължат и през текущото тримесечие.

Намаленията на цените на телефоните от страна на китайските търговци са започнали от средата на тази седмица, като ще има поне шест промоции този уикенд, сочат проверки на Ройтерс.

Apple не е отговорила на запитванията за коментар. Цените на моделите iPhone, продавани в китайския ѝ онлайн магазин, остават непроменени.

Подобни широко разпространени намаления не са нещо необичайно около събития, като Денят на самотните сърца през ноември, но в момента излизат на преден план, тъй като засягат най-новите модели iPhone XS и XR, които бяха пуснати преди няколко месеца на пазара, твърди Мо Дзя, анализатор на Canalys, който следи китайската индустрия със смартфони.

Дзя вярва, че Apple може да е намалила цените към дистрибуторите си или тези дистрибутори да са свалили цените, за да продадат повече бройки.

„Възможно е Apple да иска да тества обратната връзка от пазара, в случай, че свали цените. Или Apple да е под натиск да изчисти запасите от iPhone”, допълва експертът.

Apple изостава спрямо местни конкуренти като Huawei Technologies, които предлагат евтини опции в Китай, най-големият пазар на смартфони от гледна точка на продадените обеми.

През миналата седмица Apple отправи първото си предупреждение за очаквани по-ниски приходи от близо 12 години. Тя заяви, че това се дължи на слабото търсене в Китай. Новините изпратиха цената на акциите ѝ с 10% надолу – най-големият им спад в рамките на един борсов ден от шест години насам.  

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
Пак няма да им купят ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още