IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Унгария се чака първата обща стачка след комунизма заради "робския закон"

Последната трудова реформа в страната позволява на компаниите да изискват 60% повече извънреден труд годишно – до 400 часа, в сравнение с предишните 250 часа

09:37 | 12.01.19 г. 5
<p>
	Протест срещу трудовата реформа в Будапеща, Унгария, провел се на 5 януари 2019 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест срещу трудовата реформа в Будапеща, Унгария, провел се на 5 януари 2019 г. Снимка: Ройтерс

Унгарският премиер Виктор Орбан е изправен пред необичайно бурна вълна от протести, след като администрацията му прокара нови сурови трудови мерки, които позволяват да бъде изисквано от работниците да полагат до 400 часа извънреден труд годишно, пише в свой анализ CNBC.

Законодателството, определено от критиците като „робски закон“, предивизка силно неодобрение от опозиционните групи, като през последния месец в унгарската столица и други градове се провеждат непрекъснати протести.

Прокараната през декември промяна в трудовия кодекс на страната би могла да доведе до два допълнителни часа труд към работния ден. Това се равнява на един допълнителен работен ден на седмица.

Освен всичко промяната в трудовото законодателство се прави в момент, когато опозицията е все по-загрижена за аворитарното управление на правителството.

Какво представлява „робският закон“?

Последната трудова реформа в Унгария позволява на компаниите да изискват 60% повече извънреден труд годишно – до 400 часа, в сравнение с предишните 250 часа.

„Правителството твърди, че последните промени в трудовите закони са просто възможност за доброволно ползване на определени права. Но за всички е ясно, че никой не би могъл да каже „не“, ако е заплашен от уволнение, коментира Андрас Биро-Наги, политически анализатор в Policy Solutions.

Новите мерки бяха критикувани и защото биха могли да позволят на работодателите да отложат плащането на извънреден труд за срок до три години.

В отговор хиляди унгарски граждани излязоха по улиците въпреки снега и ниските температури, за да се обединят срещу законопроекта, а синдикатите заплашват да проведат първата общава стачка в страната след падането на комунизма.

Защо беше приет законопроектът?

Правителството твърди, че трудовите реформи са необходими, за да се предостави така необходимата подкрепа на предприятията, които се опитват да се справят с недостига на работници.

Нивото на безработица в Унгария е спаднало до почти рекордно ниско ниво от 3,7%, докато броят на незаетите работни места се е удвоил до рекордно високо ниво през последните три години.

Застаряването на населението и емиграцията в други европейски страни също изостри ситуацията. Всъщност проблемът беше счетен за достатъчно сериозен, за да накара правителството да се опита да насърчи младите хора да се завърнат у дома, предлагайки програма за жилищни помощи и помощи за заетост през 2015 г.

Защо протестите са важни?

След като встъпи в длъжност във втория си мандат през 2010 г. Виктор Орбан започна да упражнява контрол над независими преди това институции и ограничи независимостта на съдебната власт и свободата на медиите.

Миналата година Европейският парламент гласува за налагане на дисциплинарни производства срещу Унгария заради нарушения на основните права в страната.

„Протестите имат значение за Унгария и за Европа, тъй като досега правителството на Орбан не е било подлогано на такъв натиск“, коментира Константин Фрейзер, политически анализатор в TS Lombard.

Какво следва?

Опозиционните групи и профсъюзите се подготвят за повече национални демонстрации в събота, 19 януари.

Според Фрейзър, ако протестите доведат до по-ефективна съвместна работа на опозицията, това може да е първата стъпка в осигуряването на възможността да се тества способността на Орбан да управлява феодално страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 2
Sokratus
преди 5 години
Всеки самозабравил се диктатор най-накрая стига до ангарията!И нас това ни чака - приватизацията и последвалият фалит на Булгартабак е пряк пример. в Благоевград БТ увоняваха и назначаваха хора на 800лв заплата от 2000, въпреки, че предприятието беше на печалба."От всекиго спред възможностите, на всекиго според потребностите!";)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
Такава възможност си има - и се плаща по-добре. Орбанчо обаче не ще да плаща - затова и се нарича робски закона :) Изобщо няма идея какво прави - нито разбира колко лесно е на унгарците да зарежат Унгария :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 5 години
Орбан е типичния пример как се правят правилни неща по неправилния начин. Не става само с феодализъм и насилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 11
ABBA
преди 5 години
Кога ще свършат цветните революции?Когато на ФЕД му свърши зелената боя!Най-лесният начин: един авангард по жълтият камък.... Иначе няма да е скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 23
Sakamano
преди 5 години
Не съм от привържениците на Орбан, но в този случай го подкрепям. Мярката ще намали дефицита на работна ръка и ще направи Унгария по-конкурентна. Трябва и у нас да я приложим. "Робски закон" и тям подобни лозунги са емоционални преувеличения. Никой никого не кара насила да работи извънредно. Но ако работодателят има нужда и работникът е съгласен да изкара малко повече пари - защо да не им се даде тази възможност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още