IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия обуздава радостта заради рекордния излишък

За 2018 г. страната е постигнала бюджетен излишък е 11,2 млрд. евро и отчита пета поредна година на излишък

20:46 | 11.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Олаф Шолц и германският канцлер Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Олаф Шолц и германският канцлер Меркел. Снимка: Ройтерс

След постигането на милиарден излишък във федералния бюджет германското правителство обуздава новите искания за разходи от страна на коалицията, предава Ройтерс.

По-високите данъчни постъпления и по-ниски от планираното разходи позволиха на финансовия министър Олаф Шолц (СПД) да отчете за миналата година излишък от 11,2 милиарда евро.

Това не отваря „повече място за маневриране в сравнение с това, което вече сме взели предвид при финансовото планиране", заяви високопоставен правителствен служител в петък.

Средствата ще са необходими за добре познати проекти на коалицията, като изпълнението на целодневната училищна програма и държавното финансиране на RnD дейности в компаниите.

Средствата ще бъдат заделени в специален фонд, използван за покриване на разходите за пристигналите в Германия бежанци. С новия излишък фондът ще нарасне до около 35 милиарда евро.

Това е петият пореден федерален бюджет, който завършва с излишък. Така с първия си бюджет, за който отговаря Шолц, той за малко не подобри рекордния излишък от над 12 млрд. евро през 2015 г.  Според икономисти обаче това може да е последната година на излишък за известен период от време.

Добрите времена, в които държавата продължава да получава повече приходи от данъци, отколкото очаква, приключват. Трябва да сме подготвени за това, каза Йоханес Карс, експерт по бюджета от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), по-малката партия в управляващата коалиция.

Екхарт Реберг от водещата партия в коалицията Християндемократическия съюз (ХДС) се съгласи: "Вероятно няма да има неочаквани приходи от данъци през следващите години. Трябва да започнем да натискаме спирачката на разходите," отбеляза той.

Обявяването на следващия бюджет се очаква идните седмици. Очаква се Германия да не взима кредити за пета поредна година.

Министерството уточни, че правителствените инвестиции са се увеличили до 38,1 млрд. евро през 2018 г., което е с 4 млрд. евро повече спрямо 2017 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
Tobywolf
преди 5 години
Що бе? Що не се съберат в кръчвата на 28 декември и на 29-ти да го изсулят тоя излишък на техните си хора? Зер излишък е, не им трябва. Па като дойде зор - други да му мислят!Е, да питат сакъ приятеля на Меркел - БХ, той ги разбира тия работи!Те 5 години събират излишъци - той 5 години ги търбуши!Явно е доста по-умен от тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още