IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите заплахи пред Европа

В Европа има дефицит на голяма цел, смята вицепремиерът Томислав Дончев, Сергей Станишев очерта три възможни сценария пред Стария континент

14:31 | 14.01.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group&nbsp; &nbsp;</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group   

Европа трябва да бъде спасена от две заплахи - на статуквото, което арогантно казва "всичко е наред и не са необходими особени промени", и на войнстващия краен национализъм, защото е опасен. Това заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев по време на дискусия "Три перспективи за бъдещето на обединена Европа", организирана от Милениум Клуб България в НДК.

Станишев отбеляза, че крайният национализъм се нуждае от образа на враг, като припомни, че най-голямата ценност на Европа е, че близо 70 години живеем в мир. За младото поколение това изглежда естествено състояние, но всъщност то е извоювано, коментира той и подчерта, че идеята за Европа на мира е безкрайно ценна днес и трябва да се борим за нея. Според него европейските избори ще определят дали ще съществува Европа във вида, в който я познаваме.

Станишев очерта три възможни сценария - Европа на статуквото, Европа на нациите и Европа на възстановяване на изконните ценности. Според него при тези проблеми, които са глобални и взаимносвързани е пълна илюзия да кажеш на хората, че ще ги върнат в "доброто старо време". В тази общност винаги можеш да отстоиш своите интереси и идеи и да намериш съюзници, опирайки се на европейските ценности на солидарност и разбирателство и баланс на интереси, коментира Станишев.

В Европа има дефицит на голяма цел, която да увлича всички и да катализира мислене в една и съща посока, коментира вицепремиерът Томислав Дончев, който участва в дискусията. Той посочи като възможни сценарии за бъдещето на Европа задълбочаване на интеграция, тотална дезинтеграция и изчезване на ЕС, и междинен вариант за частична дезинтеграция.

Европа е на кръстопът, посочи Дончев и допълни, че кръстопътят е низ от възможности. Трябва да се опитваме да направим точна анатомия на проблематика и да произведем диагноза и след това да предпишем лечение, отбеляза вицепремиерът и посочи, че няма нито един съществен икономически или политически аргумент защо ЕС не трябва да съществува. 

Дончев коментира, че има уникална хранителна среда за всякакъв вид популисти, режим на дигитална демокрация, където всеки може да си създаде общество, което споделя неговите аргументи.

Глобалният свят не е особено уютен, натискът на глобалния свят ни кара да се връщаме към традиционното, да си живеем в рамките на националните граници, но няма нито един сериозен проблем, който да може да бъде решен в рамките на националните граници, посочи вицепремиерът и отбеляза, че само с инструментите на националната държава не могат да бъдат решени нито проблеми като мигрантския натиск, нито проблемите на климата, нито дори социалните проблеми.

Председателят на Милениум Клуб България Румен Чолаков коментира, че в Европа броди призракът на евроскептицизма, а различни политици използват старите стратегии за търсенето на враг, когото да мразим. ЕС в последните 10 години има сякаш политика да потушава кризи, лидерството не е съвременно, смята той. Според него дълбоката ни криза е идеологическа. Ние нямаме дългосрочна перспектива за това накъде отиваме, какво се опитваме да постигнем и каква е крайната цел, отбеляза Чолаков и допълни, че европейските граждани не припознават европейските институции като свои. Нуждаем се от по-лесен механизъм на вземането на решения в ЕС, засилването на интеграцията може да доведе до много предимства за европейците, смята Чолаков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 5 години
Никой не е дал демократично одобрението си за абсурдите ....----ТИ си функционално неграмотен. .. нека позная, безработен на 40, живеещ при мама и тате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Никой не е дал демократично одобрението си за абсурдите на 60-те години т.н. човешки права, права не жените и сексуална революция на поколението на родените в периода 1940-1965г(проклети да са тези поколения, тяхната глупост и наивност е причината за тежкото положение днес). Тези ценности бяха наложени насила от международни бюрократи през задната врата без някоя от тези идеи да премине през референдум. Всичко беше направено къде тайно, къде на сила от страх от реакцията на овцете както ги наричаш. И днес евробюрократите действат така - винаги тайно от страх да се събудят опозицията срещу проекти като ес, която реално е огромна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
doba
преди 5 години
Новите заплахи пред ЕС са си старите: демографската криза и неконтролираните пришълци, наречени бежанци.ЕС трябва да се концентрира върху тях - във всяко семейство 2 и повече деца. Това е. Другото е само следствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
hob6
преди 5 години
Ами това е желанието на овцете,наричащи себеси хора-да има ядене,sex и селфита от Бора-Бора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
vzhekoff
преди 5 години
Боже опази !СерГей що се не яви самостоятелно на изборите, като е толкова популярен и важен. Поне ще разберем дали за него са гласували жена му и любовникът му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Либералните ценности отдавна са отмрели още от времето на Чърчил и Рузвелт. Днешните либерали не са либерални въобще, а са група маскирани социалисти и марксисти, които твърдят, че социалната система е най-голямото постижение на 20-ти век, свободният пазар не работи и се нуждае от постоянна държавна намеса, и жените са някак си поробени от семейството децата и мъжете и е нужно тяхното "освобождаване". Всъщност това е идея на големия немски "либерал" Фридрих Енгелс. Днес не е останал дори помен от идеите на Адам Смит, Фредерик Бастиа или Джон Лок, днешните студенти даже не са и чували за тях защото отдавна тези мислители не са част от учебната програма. Станишев е типичен представител на тази порода нео-марксисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Whitestar
преди 5 години
Опасността е от умирането на либаралните идеи!!! Липсва ни кройката съответстваща на Свободна Европа! Премиер, министри, медии са взрени не в идеите за европейска демокрация, а в недостатъците на врагове "видения"! Малко повече претенции към самите нас е част от решението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още