IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В САЩ създават дигитална платформа за търговия с американски петрол

Компаниите CME Group и Enterprise Products Partners планират да пуснат платформата в експлоатация през март тази година

11:30 | 02.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международният оператор на търговия с фючърси CME Group обединява усилия с енергийната компания Enterprise Products Partners, като целта е да бъде стартирана дигитална търговска платформа, фокусирана върху износа на американски суров петрол, съобщава Oilprice. 

Предвидено е платформата да бъде активирана през март тази година. Тя ще предлага търговия с лек суров петрол от Мидланд, щата Тексас, където се намира и част и най-голямото находище на шистово гориво – Пермския басейн.

Петролните товари ще бъдат публично предлагани от Enterprise Products Partners и ще се товарят на терминала Enterprise Houston Ship Channel, информират от CME Group.

“Електронната борса ще предоставя конкурентна и прозрачна среда за компаниите по целия свят“, добавят нейни представители.

Договорите ще бъдат оценявани на базата на фючърсите върху сорта West Texas Intermediate. Петролът, предвиден за продажба, ще се добива от Пермския басейн и ще се транспортира към Мексиканския залив посредством система от тръбопроводи, чийто капацитет е 575 хил. барела.

Предвижда се количествата петрол да се съхраняват в склада в Хюстън.

През 2018 г. износът на американски петрол достигна рекордните 2,2 млн. барела на ден. Това постави САЩ на първото място сред световните износители на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 5 години
САЩ не са на първо място сред износителите. Там дълго време ще е Саудитска Арабия. В статията вероятно се е визирало челно място, но не и първо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още