IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачна прогноза за Давос: Разрастващи се кризи, но малко световни лидери

От около 3000 очаквани гости на форума само трима са лидерите, идващи от седемте най-индустриализирани страни

15:49 | 17.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Внушителен брой кризи ще задържат няколко световни лидери далеч от годишния Световен икономически форум в Давос следващата седмица, който се провежда на фона на все по-мрачни глобални икономически и политически перспективи, пише в свой анализ Ройтерс.

Напрежението около търговските спорове, изнервените международни отношения, Brexit и забавянето на глобалния растеж, което дори води до опасения за рецесия, ще доминират на срещата в Алпите от 22 до 25 януари и определено настроението ще бъде мрачно.

Докладът на Световния икономически форум за глобалните рискове определи тона на срещата тази седмица, отправяйки предупреждение за предизвикателствата в икономиката, които отчасти се дължат на геополитическото напрежение между големите сили.

Около 3000 бизнесмени, правителствени ръководители и мениджъри трябва да се съберат в ски курорта, но сред тях са само трима лидери от седемте най-индустриализирани страни. Това са японският премиер Шиндзо Абе, германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Джузепе Конте.

Доналд Тръмп няма да участва на тазгодишното събитие заради спряната работа на американското правителство.

Френският му колега Еманюел Макрон също ще пропусне срещата заради протеста на „жълтите жилетки“. В същото време Тереза Мей е заета с търсенето на консенсус за Brexit.

Извън Г-7 лидерите на Русия и Индия също няма да присъстват. От друга страна, Китай, чийто президент Си Дзинпин беше първият китайски лидер, който присъства на събранието на елита през 2017 г., за да защити свободната търговия, сега ще изпрати свой заместник.

Така задачата да успокоят бизнес ръководителите се пада на американския министър на финансите Стивън Манучин, британския му колега Филип Хамънд, вицепрезидента на Китай Уан Кишан и множесто централни банкери.

„В Давос ще доминират тревогите за фондовите пазари, забавянето на растежа и международната политика“, коментира Нариман Бехравеш, главен икономист в IHS Markit. По думите на анализатора присъствието на държавни лидери е по-слабо отминалата година, но онези, които отиват - от Манучин през централните банкери до Абе, ще се стремят да придадат увереност и спокойствие на бизнеса и инвеститорите.

Представител на американската администрация заяви, че делегацията на САЩ, която включва държавния секретар Майк Помпейо и търговския секретар Уилбър Рос, ще обсъдят и значението на реформирането на институции като Световната търговска организация, Международния валутен фонд и Световната банка.

Тръмп критикува остро глобализацията и поставя под въпрос участието на САЩ в институции като Световната търговска организация, призовайки за промяна на правилата на международната търговия.

Давос обаче ще бъде първото голямо международно събитие за президента на Бразилия Жаир Болсонаро, който написа в Twitter, че ще представи една различна Бразилия.

За голяма част от бизнес ръководителите все пак от значение са не толкова публичните сесии, а възможността да бъдат договоряни сделки и да се създават контакти в кулоарите на събитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още