IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносители на автомобили: Няма спрени от движение коли заради това, че замърсяват

В следващите 2-3 години абсолютно всички съвременни автомобили ще имат възможност онлайн да се проверява пробегът им, твърди Христо Христов

10:14 | 21.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Няма нито един автомобил, който да е спрян от движение заради това, че замърсява околната среда. Tова коментира пред БНР Христо Христов, председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. Повод за изказването му е вчерашната акция на Столична община и обявените масови проверки на КАТ заради завишените над 5 пъти стойности на фини прахови частици.  С газ анализатори униформените трябваше измерват вредните емисии от автомобилите, но данни от инспекциите така и не бяха публикувани.

Христов коментира и идеите на евродепутата Андрей Новаков за автомобилите втора ръка, които предвиждат още в началото на 2020 г. да има възможност всеки, който си купува такъв автомобил, да може да провери на колко реални километра е той, както и тези автомобили да се купуват с гаранция от 6 месеца. 

„Безопасността трябва да е приоритет. Реално обаче тези идеи ми изглеждат типично по български и че пак започваме да откриваме топлата вода. Не съм съгласен с похарчените средства за тези правила и директиви относно проверката на километража. Това е процес, който е изключително трудно доказуем. Освен това в близките 2-3 години абсолютно всички съвременни автомобили ще имат възможност онлайн да се проверява пробегът. При много от марките и в момента пробегът и сервизната история освен в автомобила, има q качена и на ключа. Не виждам смисъл да се прави чак директива и някакви правила, за които са похарчени доста средства“, обясни Христов в предаването „Преди всички“.

Според него при покупка на стар автомобил българинът няма навика да проверява нито километража, нито състоянието на колата. Затова той смята, че тези мерки няма да имат успех.

Христов подчерта още, че идеята на евродепутата за автомобилите втора ръка с гаранция е от преди 10 години. По думите му обаче тази идея не е проработила, а автомобилите, които са с гаранция и стикер за гаранция, почти не се търсят, защото са малко по-скъпи.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
Минималната гаранция трябва да стане задължителна и тогава всички ще са поставени при еднакви условия. Конкуренцията ще решава въпроса с цената. Все пак не се продава скрап, а техника, която уж е годна за употреба и не е опасна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още