IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лимузините на световните лидери в Давос са най-големият дразнител за местните

Гневът на местните жители е показателен и за сблъсъкa на културите на местните от една страна и представителите на политическия и бизнес елит от друга

15:53 | 21.01.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тълпите черни лимузини по покритите със сняг улици на Давос по време на Световния икономически форум дразнят истински местните в швейцарския планински град.

В държава, където гуверньорът на централната банка и министри от правителството редовно ползват градски транспорт, отказът на посетителите на форума да направят същото е основното оплакване на жителите на малкия град с население от 11 000 души, посочва Bloomberg в свой материал. Според тях трафикът става толкова натоварен, че става опасно за децата да вървят пеша до училище.

Гневът на местните жители е показателен и за сблъсъка на културите на местните от една страна и представителите на политическия и бизнес елит, които се събират в града всеки януари от друга.

„Хората носят кожени официални обувки и после се качват в лимузини, тъй като не искат да се подхлъзнат на леда“, казва Ладина Алиот, учителка и майка на три деца, която наскоро става част от местното държавно управление. Тя посочва, че е горда от това, че Давос е домакин на форума, но и смята, че миналата година събитието е причинило твърде много неудобства. „Обувам ботуши и си нося обувките, които ще сложа вътре – защо и те не могат да направят същото?“, пита Алиот.

Четиридневното събитие започва на 22 януари и след края му от кметството провеждат допитване сред гражданите какво биха искали да се подобри следващата година. Лимузините застанаха начело в списъка за 2018 г. Световният форум е от съществено значение за местния бизнес и всяка година благодарение на него се генерират данъчни приходи за града в размер на 2 млн. швейцарски франка (2 млн. долара).

Основна част от събитията се провеждат в конферентния център на града, но партитата и коктейлите след това са на различни места, някои на разстояние до 40 минути пеша.

Организаторите на форума предоставят на посетителите информация за местния градски транспорт и дават съвети за носенето на „удобни, топли обувки“, като също така снабдяват желаещите с котки за лед и сняг. През седмицата, в която се провежда форумът, Uber също предлага своите услуги в града.

Но програмата на делегатите, изпълнена със срещи, семинари, обеди и партита, може да направи използването на кола необходимост.

Луксозното придвижване обаче има своята цена. Пътуването до Давос с наета кола от летището в Цюрих може да струва между 800 и 1500 швейцарски франка, като спестеното време спрямо пътуването с влак е минимално, а струва само 50 франка, въпреки че е необходимо да се сменят влакове.

В отговор на оплакванията тази година властите строят временна жп станция в близост до конферентния център с надеждата, че това ще стимулира гостите да използват обществения транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 1
doba
преди 5 години
Голф двойката от снимката ме впечатлява.На около 30 години е.Види в Швейцария карат не само последен модел коли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Ти май не можеш да четеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още