IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: Разделянето на осигуровките поравно ще върне работници от чужбина

Бизнесът ще компенсира с увеличение на заплатите, увери председателят на Българската стопанска камара

10:52 | 23.01.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Предложението за разделяне на осигуровките поравно между работодател и работник не е прехвърляне на тежестта, а гаранция за връщане на работна ръка от чужбина. Това е мнението на председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев, изказано в ефира на БНТ.

"В момента работникът е най-фаворизиран. Заплатите нарастват периодично, а нито една фирма не е постигнала подобен ръст, както този на трудовите възнаграждения", каза той.

Поводът за коментара му е предложението на основните работодателски организации финансовата тежест да е еднаква за двете страни, което беше представено вчера.

В момента вноската се дели в съотношение 60:40, като работодателите плащат по-голямата част.

Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения. За целта с промени в Кодекса на труда може да бъдат въведени нов тип трудови договори.

Предстои предложението за осигурителна и данъчна реформа да бъде обсъдено със социалните партньори. На такова обсъждане подлежи и искането на работодателите да се отмени задължението на работодателя да изплаща първите три дни болничен.

Радосвет Радев смята, че държавата спъва бизнеса в България по всички параметри и така гони чуждите инвеститори.

“Средата за бизнес е много компонентна и това са едни от най-досадните проблеми между държавата и бизнеса”, заяви той.

По думите му сега е най-подходящият момент частният бизнес, нуждаещ се от кадри, да намери такива, а държавата да съкрати част от разходите си, особено с увеличението на възнагражденията.

Радев е убеден, че дигитализацията на процесите се случва бавно, около 6,7% за страната, но това е и средният процент за ЕС. В същото време дигитализацията е важна част за държавите, които се конкурират за инвеститори.

“За конкурентоспособността на България като инвестиционна дестинация това е важно, защото вече на много места това е аргумент да инвестираме или не. Зад цифровизацията се гарантира и транспарентност, теоретичен модел на по-малка корумпираност, и тези неща, като обработване на документите, имат значение”, посочи председателят на Българската стопанска камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
А според мен на българският "бизнес" трябва пак да му раздадат едни червени куфарчета с пари - той инак не може и да оцелее хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
Sokratus
преди 5 години
Без значение как се формулира, кой колко да плаща, всички осигуровки и данъци се плащат от работника/служителя. Той ги заработва! Работодателя е просто посредник и внася парите в сметките на държавата. Според мен заплатите трябва да се обявяват бруто и всички осигуровки и данъци да са си вътре и работника да си ги внася. Какво ще се постигне така:1. Работодателя ще ги плаща редовно, а не както досега - сумати работодатели не внасят вноските.2. Работника ще знае колко е дал на държавата и може да и държи сметка и ще стане по-отговорен към държавните дела, защото знае, че си плаща!3. Държавата ще може да установи кога работодателя не е платил заплати и ще може да предприема бързи действия против това!Но за да стане това държавата трябва да разработи *** механизъм с който работника да си внася парите, нещо като превеждане на заплатата в банкова сметка и автоматично дърпане на осигуровки и данъци от държавата!Но това няма да е основната причина за връщане на хора от запад!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
new_investor
преди 5 години
И как точно това ще повлияе на хората да се върнат тук?!? Егати безсмислената опорка. В частния бизнес, поне в повечето, се разбираш за чистата заплата, която ще получаваш и после счетито смята колко ще е това бруто и се записва в договора. Така че реално Каролев в коментара си е прав - 100% от осигуровките се плащат от работодателя, така че това са абсолютни глупости. Хората ще се върнат, когато заплатите се покачат достатъчно и има перспективи за развитие във фирмите и нормални условия на работа и нормална среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
khao
преди 5 години
имам чувството че тия безсмислени гимнастики ги правят зада може Баце след две седмици да ги спре и пак да се потупа по гърдите че ни защитава като бащица ... само дето вече всички му научихме номерата.Жека, заплатата нема да мръдне, НЕТ-а си остава същия (поне според другия велик работодател) и за това се чудя за чий ги правят тия неща ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
vzhekoff
преди 5 години
Хахахаха Пълен *** :) Значи като вдигне данъчно-осигурителната тежест, хората ще се юрнат да плащат повече :)))))))))))Примерно: на 3000 лв.(прагът) общо осигуровките са 32.7% или 981 лв.От тях работодателят плаща 60%, т.е. 588.60 лв., а работникът 40% т.е. 392.40 лв. По предложението на неизтрезнелия (Поздрав до Дядо Коледа) това трябва да стане поравно или всеки да плаща по 490 лв. Т.е. Радев иска да прехвърли едни 98.10 лв на гърба на служителя. Наистина, ще спести от тях 10% ДОД.Демек - държавата ще загуби 10 лв., а служителят 90 лв. За сметка на това страхотният български бизнес ще спечели едни 100 лв. Само не разбрах как точно заплатата ще скочи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 17
s3
преди 5 години
Добро предложение, нека и работниците и работодателите индустриалци да плащат по равно за да са равнопоставени.Така много хора работещи в чужбина ще разберат че е добре да се върнат у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 0
Дядо Коледа
преди 5 години
Радосвет Радев , най вероятно още не е изтрезнял , за да говори такива небивалици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още