IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus изнася част от производството извън Великобритания при твърд Brexit

Втората по големина авиокосмическа група в света дава работа на 14 хил. души в Обединеното кралство

12:23 | 24.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският производител на самолети Airbus предупреди, че може да изнесе бъдещото производство на самолетни крила от Великобритания, ако страната излезе от Европейския съюз (ЕС) без споразумение. 

Компанията сподели, че може да ѝ се наложи да вземе "много болезнени" за своя бизнес в Обединеното кралство решения в случай на твърд Brexit.

Главният изпълнителен директор на Airbus Том Ендерс отправи пряко обръщение към разделения британски парламент да бъде избегнато излизането без споразумение, признавайки, че няма да има веднага промени в присъствието на компанията в страната.

Той обаче отправи най-рязкото си предупреждение досега, че бъдещите работни места за застрашени.

Британският авиационно-космически сектор сега е на ръба на пропастта, каза Ендерс във видеообръщение на сайта на Airbus.

„Ако няма споразумение за Breixt, ние в Airbus евентуално ще трябва да вземем много болезнени решения за Великобритания“, допълни той.

Втората по големина авиокосмическа група в света дава работа на 14 хил. души във Великобритания, включително 6 хил. в основния завод за крила в Бротън, Уелс, и 3 хил. във Филтън, Западна Англия, където се работи по дизайна на крилата.

По-рано критици на предупрежденията на Airbus изразиха съмнение, че компанията ще изнесе значителна част от дейността си от Великобритания, изтъквайки, че заводът в Бротън е изключително ефективен, а освен това британската лирата е слаба.

Ендерс, който е роден в Германия, подчерта, че Airbus не блъфира и втвърди тона.

„Моля, не се вслушвайте в безумието на привържениците на Brexit, които заявяват, че понеже имаме големи заводи тук, няма да се изнесем и винаги ще сме тук. Грешат“, каза той.

„Разбира се, не е възможно да вземем и да преместим британските си заводи в други части на света незабавно. Авиокосмическата промишленост обаче е дългосрочен бизнес и може да сме принудени да пренасочим бъдещите си инвестиции, ако има Brexit без споразумение. Не се заблуждавайте, има много страни, които с удоволствие биха произвеждали крилата за самолетите на Airbus”, заяви Ендерс.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
korn
преди 5 години
Поредната статия в която се говори как компания ще премести своето производство извън Англия в случай на БРЕКЗИТ.Не се сещам за една статия в която английска компания се заканва да закрие свой завод или производство в другите държави от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още