IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът разпореди спешна проверка по морето след сигналите за строителство

Инспекцията ще започне от плажа в местността Алепу, където се извършва укрепване на свлачище с цел построяване на две почивни бази

09:34 | 25.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По разпореждане на премиера Бойко Борисов екип на Националната дирекция за строителен контрол ще направи проверка на всички нови строителни обекти по Южното Черноморие. С експертите ще има и представители на Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас, съобщава БНР.

Проверката ще започне от плажа в местността Алепу, където се извършва укрепване на свлачище с цел строителство на две почивни бази.

До момента от Регионалната дирекция за строителен контрол в Бургас отказват коментар за строителството по Южното Черноморие. 

Според Регионалната екоинспекция, с изключение на заравнените дюни на къмпинг "Смокиня", в останалите три терена - на къмпинг "Градина", в местността Алепу и край къмпинг "Арапя", строителството е напълно законно.  Както вече стана ясно Община Созопол е допуснала изграждането на 10-метрови сгради на брега на морето край защитена местност "Блато Алепу", а нова вилна зона е напът да се появи в гората край къмпинг "Арапя".

Местността "Дядо Ильова бахча" е позната на любителите на дивото къмпингуване като боровата горичка на къмпинг ”Арапя”, уточнява bTV. На първа линия до брега на морето вече са излети основите на 4 къщи от общо 14 по проект. На площ от 18 декара тук ще бъде издигнато вилно селище, a според инвеститора, гората ще бъде запазена, или поне част от нея. Вече обаче са изсечени много дървета.

Смятате ли, че държавата се справя с опазването на природата си?

Да, последните застроявания по Черноморието са законни.
Не, доказа го и решението на ВАС за Пирин.
Не мога да преценя.
Общо 1084 гласа

Прокуратурата е сезирана за строежа край къмпинг "Арапя". Строителството по документи е законно, каза пред bTV кметът на Царево Георги Лапчев. Личното му мнение е, че не би трябвало да се строи там. Той добави и че по документи, известната като боровата горичка сред къмпингуващите, всъщност не е гора. Това е урбанизиран терен, урегулиран поземлен имот, отбеляза Лапчев. Инвеститорът е предоставил всички необходими по закон документи, както и е съгласувал всичко с екологичното законодателство, но независимият орган трябва да се произнесе.

Ако се установят нарушения при проверките днес, строителството ще бъде спряно със заповед на Националната дирекция за строителен контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Този път се чувствам длъжен да Ви поздравя на много точното подзаглавие! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още