IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Безработните“ служители на федералното правителство свързват двата края с Uber

Uber е идеалната среда за временно отстранени служители, смята изпълнителният директор на компанията Дара Косровшахи

20:46 | 25.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Служителите на федералното правителство на САЩ, които излязоха в принудителен отпуск заради отказа на президента Доналд Тръмп да сложи подписа си на бюджета за 2019 г., свързват двата края, работейки за компании като Uber, Lyft и Airbnb, съобщава AP News. 

Шерил Блум, имиграционен адвокат, която работи на договор за федералното правителство, е започнала да отдава стаи от своето жилище в Тусон, Аризона.

Крис Джордж, технически супервайзър към Министерството на земеделието в Хемет, Калифорния, заработва по 10 долара на час като шофьор на платформата Lyft.

Кевин Хасет, председател на Съвета на икономическите съветници към Белия дом, заяви пред репортери, че в момента си изкарва прехраната като работи за Uber.

“Да свържеш двата края“ е любима фраза на гиг икономиката (случайната, временна работа), като временната парализа на правителството всъщност ѝ дава нов смисъл и живот.

Но края на тази ситуация все още не се вижда, като много федерални служители, пропуснали по една месечна заплата, са поставени пред сериозно изпитание.

Twitter е едно от местата, където могат да се открият истории на представители на федералното правителство, които са изпаднали във финансова немилост и работят за компании като Uber и Lyft.

“Радваме се, когато някой нов колега се присъедини към платформата, но все пак това не е начинът, по който искаме тя да се развива с нови попълнения“, споделя главният изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи пред CNBC в интервю от 23 януари.

Гиг икономиката е добър вариант, когато става въпрос за краткосрочни финансови шокове. Онези работници, които изгубиха своята работа и своите спестявания по време на финансовата криза през 2008 г., се прехвърлиха в компании като Uber и Airbnb.

Ефектът по време и след последната голяма рецесия беше достатъчно голям, че икономистите Алън Крюгер и Лорънс Кац първоначално я определих като мащабна смяна в американската работническа сила.

Гиг икономиката е по-малко удачна за дългосрочна заетост и работа на пълен работен ден. Но в този случай, имайки се предвид продължаващата парализа на правителството, повечето федерални служители вероятно се оглеждат за бърз и краткосрочен паричен приток, вместо да обмислят постоянна смяна на професията.

„Едно от основните предимства на Uber е, че работата, която предлага, е удобна за хора, които търсят временна заетост или са изгубили поради някаква причина предишната си работа“, споделя Косровшахи, добавяйки: „И когато тези хора вече не се нуждаят от Uber, спокойно могат да се преместят“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още