IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Андронов: Българската банкова система е много по-устойчива спрямо 2008 г.

Тази година ще протече при очаквания за промяна в лихвения цикъл и по-вероятно забавяне на темпа на икономически растеж, коментира банкерът

12:36 | 28.01.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За банковата система в България тази година ще премине под знака на стандартната процедура за оценка на качеството на активите и стрес тест,  които ще бъдат извършени от Европейската централна банка (EЦБ), със съдействието на БНБ, с оглед процеса по присъединяване на България към валутния механизъм ERM II и към  банковия съюз. Според комуникацията на ЕЦБ и Плана за действие за присъединяване към ERM II резултатите от проверката в банковата система би трябвало да бъдат обявени през юли.

Това пише в публикацията си в най-новия бюлетин на Асоциацията на банките в България Петър Андронов, председател на управителния съвет на браншовата организация и главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на КВС Груп за България.

По думите му страната ни продължава естествения път на европейска  интеграция, който може да ни превърне в 20-ия член на еврозоната.

Банкерът посочва, че за икономиката и банковия сектор на България тази година ще протече при очаквания за промяна в лихвения цикъл и по-вероятно забавяне на темпа на икономически растеж предвид сигналите от заобикалящата външна икономическа среда и курса на паричната политика на водещите централни банки. За  тези  развития банките вече отговорно подготвят своите клиенти.

Андронов се надява политическите процеси, които също ще бележат 2019 г., както и аргументирането на политически тези да не са за сметка на банките и техния имидж. “Смятаме за опасно подценяването на тяхната роля за общественото развитие и за икономическата стабилност на страната”, подчертава той.

„През  2018 година, десет  години след световната финансова и икономическа  криза, българската банкова система е много по-солидна и устойчива, икономическата среда е много по-балансирана и в икономиката няма прекомерни дисбаланси”, е оценката на банкера. "Положително  влияние за банковия сектор оказва основно благоприятното състояние на икономиката на България, характеризиращо се с по-бърз растеж от средния за европейската икономика, ниска безработица, растящи доходи, стабилна фискална позиция.”

Петър Андронов напомня, че миналата година за банковия сектор беше белязана от няколко тенденции – процеси на консолидация, продължаващ ръст на кредитирането и съпътстващите го по-високи приходи, спад на дела и размера на необслужваните кредити, нарастването на дигиталните предизвикателства и други нови реалности.

“Както кредитите, така и депозитите продължават да се увеличават – доказателство, че банките изпълняват успешно функцията си да финансират икономиката и да пазят финансовата  стабилност,  както и че  доверието в тях продължава да бъде високо. През последните две години при ипотечните и потребителските кредити се наблюдава значителна динамика и увеличение. Тенденцията е свързана както с ръст на основния бизнес на банките, така и с еднократни фактори, които няма да се наблюдават през тази година, показва анализът на банкера. Той уточнява, че на фона на увеличеното кредитиране банките внимават да не разхлабват допълнително кредитните стандарти, да  не допускат прекомерно и неразумно финансиране на бизнеса и населението, както и да обслужват действително платежоспособни клиенти.

Според председателя на АББ банките използват благоприятния момент и изчистват интензивно портфейлите си,  за което свидетелства явната тенденция за спад на необслужваните кредити – до 8,8% в края на третото тримесечие  на 2018 г. (при 16,9% в края на 2014 г.), въпреки че нивото им все още остава над средното за Европейския съюз.  Същевременно, характерна за банковата система в България е по-високата степен на покритие с обезценка на брутните необслужвани кредити в сравнение със средното ниво за страните от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
toto 2
преди 5 години
Все едно един бакалин да каже ,че кантарът му не е точен ...Това като някаква мантра все го повтарят ,даже подозрително често
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
"За тези развития банките вече отговорно подготвят своите клиенти."Отговорно ги порят като риби хахахаха :) Подготвят ги за скарата.Тоя си мяза на дрът куманист. Инак работата ясна - видяхме гаранционния фонд как умря от една банка и правителството бръкна в джоба на данъкоплатеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Иван Митев
преди 5 години
Разбираме какво иска да каже за сегашната банкова система.Може ли да уточни каква беше банковата система преди ситуацията с К Т Б А Д, за да се представи разликата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 5 години
Tой уточнява, че на фона на увеличеното кредитиране банките внимават да не разхлабват допълнително кредитните стандарти, да не допускат прекомерно и неразумно финансиране на бизнеса и населението, както и да обслужват действително платежоспособни клиенти..............Kaто гледам как банките са се стреснали и как внимават,направо се успокоявам...Помпат с ипотечни кредит цените на жилищата като за световно.Само че тънккия момент е че в статистиката влизат с кредитиране на 80 % от стойността на имота ,а ако кандидата за мечтаното жилище няма случйно лични средства веднага влиза в графата потребителски кредит.Реално се оказва с мечтания дом и два кредита- единия на 80 % от цената на имота-ипотечен и втори такъв потребителски,дето банковия отдел го пише като кредит за подобрения и ремонти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още