IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: 2018 г. бе година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието*

Скандалите около избора на новите изтребители злепоставиха България и я представиха като неблагонадежден партньор, категоричен е президентът

11:38 | 28.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Година на илюзорна стабилност, нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания - така президентът Румен Радев определи изминалата година по време на пресконференцията на държавния глава и вицепрезидента Илияна Йотова по повод втората годишнина от встъпването им в длъжност. Президентската институция често бе последната бариера пред лобисткото законодателство и безотговорни политически действия, каза Радев, цитиран от БТА.

През 2018 г. продължих активно да отстоявам българските позиции по европейския и световен дневен ред, посочи Радев. Президентът отчете 19 събития, на които е присъствал, извън пределите на България, както и че 12 държавни глави са посетили страната ни по негова покана.

Той добави, че ще сформира Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти. Съветът ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната, информира Радев. Съставът на Съвета ще бъде обявен идните дни.

През 2018 г. тонът между президента и управляващото мнозинство се изостри драстично. Радев упражни правото си на вето 7 пъти и сезира Конституционния съд 5 пъти. Консултативният съвет по национална сигурност беше събиран само два пъти. ”Ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за постигане на ефективно законодателство”, каза той по темата. 

Според държавния глава българската демокрация губи позиции, а свободата на словото се преследва. „Журналисти се притискат с инструментите на властта”, добави Радев, а по думите му президентската институция е била последна бариера пред лобисткото законодателство.

Президентът отново разкритикува процедурата за избор на нови изтребители и решението на правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на F-16.

Радев определи конкурса като бутафорен, а управляващите са опорочили модернизацията на армията.

„Ние изхвърляме европейските участници от проекта за нов боен самолет и правителството за европейско развитие на България твърди, че този антиевропейски избор е геостратегически. След като може еднолично да се изхвърлят фирми от обществени поръчки, защо така еднолично да не може да се избере и изтребителят“, попита държаният глава.

Той е категоричен, че скандалите около избора на новите изтребители са злепоставили България и са я представили като неблагонадежден партньор. ”България губи суверенитет и не е в състояние да взима самостоятелно стратегически решения“, категоричен е Радев.  

Относно това дали ще има предсрочни парламентарни избори, Румен Радев коментира, че въпросът вече не е "дали", а "кога". Той беше попитан кое е добре да се направи за страната и дали поддържа още тезата си, че в момента България няма нужда от предсрочни парламентарни избори, както и дали би подкрепил създаването на един нов политически проект, уточнява БТА.

„От началото на мандата си следвам много ясно кредо - законност, справедливост и суверенитет и това е моята посока. Законността е алтернатива на произвола и лобизма“, каза Радев. По думите му България затъва в институционална безпътица и утвърждаването на закона е първото нещо, което трябва да направим. Да пречупим корупцията, да си отвоюваме свободата на словото - защото виждате какво се случва с критиците на властта, да върнем усещането на гражданите за сигурност и справедливост. А това всичкото започва с безкомпромисно прилагане на закона, заяви президентът. 

Но за да имат, по думите му, такива предсрочни избори смисъл, трябва да имаме реформирани изборни правила, които да гарантират честни избори, да ни гарантират, че сами си избираме управниците. Радев посочи машинно гласуване, видеонаблюдение на броенето на бюлетините и попълването на протоколите, премахването на т.нар. втори протокол от секционните избирателни комисии, който е обект на манипулации, актуализация на избирателните списъци. Дали бих подкрепил нов политически проект - да, ако той отстоява тези ценности и работи за модернизацията на България, посочи още Радев.

*Обновена към 12:45. 

Вижте снимки от брифинга в галерията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 7
многодобре
преди 5 години
...изгледай или изслушай цялата оригинална реч на Президента и тогава ще видим дали ще пишеш подобни глупости. ...няма смисъл . ...с тази водица в главата нищо няма да схванеш от нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Onia
преди 5 години
Но не върна закона за монопола на Лукойл (защото е руски), нито за безразборната конфискация от КОНПИ дори и съда да не е устаножил нарушение (защото там стой Пеевски и не е добре да се дразним с медиите му) и се среща 3 пъти с президента на Македония (който всячески се опитваше да провали помирението на Балканите, което е планът на Москва).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още