IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Оптимистичният вариант за приемане на еврото е 2022 г.*

Според финансовия министър евентуалните ценовите изменения няма да са свързани толкова със смяната на валутата, а по-скоро с конвергирането на доходите

16:28 | 28.01.19 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Владислав Горанов <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Владислав Горанов Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Най-оптимистичната заявка за замяна на лева с евро би могла да бъде датата 1 януари 2022 г. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на гражданската дискусия „България по пътя на еврото“, на която гост беше и заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по въпросите на еврото Валдис Домбровскис.

Министърът припомни, че минималният срок за престой в ERM II е две години и ако хипотетично  България получи това лято съгласие за влизане, то срокът ще изтече през 2021 г. След това ще бъде необходима още поне една година за допълнителна подготовка. 

Въпреки това според Горанов някои процедури могат да протичат паралелно, което прави възможна датата 1 януари 2022 г.

„Всичко това би могло – оптимистично казано, да завърши на 1 януари 2022 г.“, посочи финансовият министър. 

Същата дата преди време назова и заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

По отношение на наболялата тема с евентуалните рискове от увеличаване на цените след смяната на валутата министърът допълни, че подобен тип шокове са управляеми. Според него евентуалните ценовите изменения няма да са свързани толкова със смяната на валутата, а по-скоро с конвергирането на доходите.

Това не са инфлационни процеси, а по-скоро естествени, реални процеси, когато факторите на производство се отразяват на цените, посочи министърът.

По отношение на въпроса с инфлацията българският евродепутат Ева Майдел, която също бе част от дискусията, посочи, че по-високата инфлация всъщност се наблюдава в страните извън еврозоната, а в блока на единната валута тя всъщност е по-ниска.

Същата позиция застъпи и Валдис Домбровскис, който даде за пример последните пет държави, влезнали в еврозоната, определяйки ефектите върху инфлацията от процеса като ограничени.

Майдел също така допълни, че преминаването към еврото ще се отрази на икономиката и в друг положителен аспект, тъй като прогнозите са да бъдат спестени на година до 1 млрд. лв само от обмяна на валута.

Горанов коментира и възможността едни евентуални предсрочни парламентарни избори да забавят процеса по влизане в еврозоната. По думите му сроковете могат да бъдат променени, само ако поетите ангажименти не бъдат спазени.

„Това, което касае осъществяването на тясно сътрудничество по отношение на банковия надзор като финално решение, зависи от българската държава. Сегашното правителство е заявило желание това да се случи, но едно друго правителство може да има и друго виждане по въпроса“, посочи той.

Според министъра един евентуален вот няма да повлияе съществено на сегашния график, но липсата на парламент за определено време все пак може да отдалечи страната от зададените срокове.

Що се отнася до надзора на Европейската централна банка (ЕЦБ) върху определените от нея български банки, Горанов посочи, че вече има избрани изпълнители, които да извършат стрес тестовете и всичко се развива по план. Министърът допълни също, че се очаква оценките да станат ясни до юни.

На въпрос за темпото, с което България се движи по пътя на еврото, Горанов допълни още, че от технологична гледна точка всичко върви добре и до лятото не се очакват съществени технологични проблеми, освен „недодялания скептицизъм“ на някои анализатори.

Според министъра все още има какво да се направи по отношение на структурата на паричния съюз, но той уточни, че проблемите на еврозоната не са в липсата на правила и процедури, а в тяхното прилагане. Министърът тук посочи като пример Италия и нейната фискална политика, като допълни, че подобни разминавания допринасят за изграждането на недоверие между отделните държави.

*Информацията е допълнена към 17 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 1 rate down comment 4
al64ad
преди 5 години
ядрото на ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 2
al64ad
преди 5 години
така е,почти ....все пак има плахи опити за еманципация от ядрото,което не е благосклонно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
"Ако братята зад океана решат не в евро зоната ша влезем ами ще пратим космонавти до Марс !"Да не се окаже, че точно зависимостта ни от братята зад океана е източникът на всичките ни евро-несгоди...? Щот и балалайките за "България - Троянският кон на Русия в ЕС" май изскрибуцаха първо откъм Козяк ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Хехе... Май точно там е заровено кучето - в съседната чудесна статия, където Бойчо и екипът на Инвестор са направили прекрасна дисекция на цялата епопея "Членство на България в (Евро)зоната на здрача", незнайно защо, са изключени коментарите, та ще се изокам тук:Там на няколко места се пише открито за явната съпротива на "технократите от Франкфурт" на приемането на България в ЕЗ. Май в сърцето на ЕС вече се консолидира специално отношение към тези членки, които бяха набутани в ЕС от САЩ с политически лостове във времена, когато заповедите от Уошингтън не се обсъждаха в ЕС, а се изпълняваха. Сега малко се промениха нещата и ние пак изтеглихме късата клечка... Виж как хубаво са го написали Бойчо и компания:"Не е достатъчно, че България изпълнява ключовите критерии от Маастрихт: нови критерии бяха измислени специално, за да направят българския път към еврото колкото е възможно по-труден и унизителен". Още преди България да влезе в ERM II, тя ще трябва да се присъедини към банковия съюз, да плаща своята вноска в Европейския механизъм за стабилност и да остави ЕЦБ да извържи задълбочена проверка на банковия й сектор... С други думи, тя трябва да плаща пълната цена на членството в еврозоната години, преди да стане реален член - и без никакви гаранции, че това ще се случи...Защо българското правителство се съгласи на тези условия, е въпрос без ясен отговор..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 11 rate down comment 3
data
преди 5 години
Хахахх и на много хора явно не им прави впечатление , че България все още ВСЯКА година си съгласува бюджета с МВФ или пък как ония ден Теменужка информираше пак МВФ до къде сме стигнали с Беляне :) или всички са МНООО изненадани как пък точно Ф-16 е най подходящият самолет за бг . Ако братята зад океана решат не в евро зоната ша влезем ами ще пратим космонавти до Марс !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 5 години
Ехе , много писания бре . В кратце - ако богатите батковци са решили да изтласкат руски, турски и китайски интереси от тая част на Европа - ни приемат и то бързо в стил Литва, Латвия и Естония . Само някой да не вземе да ми обеснява , че прибалтийските републики са били мноооооо подготвени или пък не корумпирани - приеха ги бързо и лесно по чисто политически причини . Всичко останало е пейзаж - само си спомнете как бяхме приети в ЕС и НАТО :) или как Македония
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 1
крас
преди 5 години
ПОДКРЕПЯМ НАПИСАНОТО ОТ ТЕБ. Борисов и това същество от снимката НЕ ЖЕЛАЯТ поставянето на банковата ни система под контрола на ЕЦБ !!!ТЕ НЕ ИЗПЪЛНИХА НАЙ ВАЖНАТА ИСКАНА ОТ ЕЦБ ПРОМЯНА СВЪРЗАНА С ПОПРАВКА НА ЗАКОНА ЗА БНБ ДАВАЩА ВЪЗМОЖНОСТ НА ЕЦБ НЕ САМО НА КОНТРОЛ НО И НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОСТ ВОДЕЩА ДО ПРОМЯНА НА ТОЗИ СКАПАН БАНКОВ МОДЕЛ. Не разбирам дали това ДВУЛИЧИЕ и ПРАВЕНЕ НА НИЩО което ни се прожектира от ГЕРБ се осъзнава от селянката от село КРУШЕВО, но съм убеден твърдо в едно - ЦЯЛАТА НИ ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА е една каста от некадърници и негодници които правят всичко за да запазят властта си. ТЕ СЪСИПАХА НЕ САМО ИКОНОМИКАТА , НО И ДЪРЖАВАТА!!Няма други по ногодни политици от нашите, които да доведат народа си до безумието МИЛИОНИ БЪЛГАРИ ДА БЯГАТ ОТ РОДИНАТА СИ и се превръщат в ИКОНОМИЧЕСКИ подобни на тези от Африка. Надявам се СЪДБАТА да направи необходимото тези негодници да получат заслуженото. ИДВА ВЯТЪРА НА ПРОМЯНАТА. Те го улавят и знаят какво ги чака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 5 години
ЗАЩО ТИХО И ПО ТЪРЛИЦИ СЕ ИЗМЪКВАТЕ ЗА ТОВА КАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА ПРЕМИНАВАНЕ В ЧАКАЛНЯТА - със или без Валутен борд !!Нима поисканете от ЕЦБ промени в Закона за БНБ и включването и като ПРИНЦИПАЛ В УПРАВЛЕНИЕТО НА БАНКОВИЯ СЕКТОР Е ИЗПЪЛНЕНО???Разбира се , че НЕ!!ЩЕ СИ ПРАВЯТ САМО ЕДНИ ПРОВЕРКИ КОИТО НЯМА ДА ПРОМЕНЯТ НИЩО В СКАПАНАТА НИ БАНКОВА СИСТЕМА !!Как да я променят когато ЕЦБ не е вписана в ЗАКОНА ЗА БНБ като институция с права на КОНТРОЛ И РАЗПОРЕДИТЕЛНОСТ. Излиза така , че уж нещо се прави , но напрактика БЕЗ КОНТРОЛ И РАЗПОРЕДИТЕЛНОСТ НА ЕЦБ ВЪРХУ НАШИЯ БАНКОВ СЕКТОР нищо няма да се промени и случи. Мероприятието в което ни вкарват "нашите" другари е нещо като нищо. ДОКОГА ТАКА "ДРУГАРИ" ЩЕ НИ ГЪБАРИТЕ?!!НЕ УСЕЩАТЕ ЛИ ВЯТЪРА НА ПРОМЯНАТА ??ТОВА НЕ Е ВЯТЪР , А ТОРНАДО !!Предстои ви твърдо презимяване. Очаквайте го след БРЕКЗИТ, когато Англия спре да налива в продънената каца на ЕС. НИЕ ЩЕ СМЕ ПЪРВИТЕ КОИТО ЩЕ УСЕТИМ БУРЯТА!!ЗАЩО ЛИ?ЗАЩОТО СМЕ ДЕВЕТОТО КОЛЕЛЦЕ НА ЕВРОПУЙСКИЯ МЕХАНИЗЪМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Да я фалираш ли? Ти не разбираш, при свободен курс левът изпада в безтегловност и фалитът става ясен. Не я фалираш, тя е фалирала отдавна - бордът само го прикрива до момента.Апропо в момента в България е скъпо - приемането на еврото няма да направи стоките по-скъпи. Но ще има спекула и далавери, докато хората осмислят че 1 евро не струва само 2 лева :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 0
Frosty
преди 5 години
По принцип аз съм за махане на борда, влизане в еврозоната и приемане на еврото - би ни дало голям икономически тласък, но не виждам как би станало това на настоящия етап с изостаналата ни икономика и с корумпираните ни политици. Както казахте, западняците не са деца, че да ги излъжеш. Точно в момента втора Гърция не им трябва, да се чудят как да я спасяват. Пуснат ли България в еврозоната все едно си вкарват вълк в кошарата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още