IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В какво ще инвестират някои от хедж фондовете през 2019 г.?

Сред валутите, които се очакват да поскъпват през тази година е японската йена

18:30 | 31.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мениджърите на хендж фондовете, които се изправят пред различни предизвикателства през последното десетилетие, отново очакват печеливша година. И този път може да са прави, пише в свой анализ Bloomberg.

Основната причина за оптимизма е повишената нестабилност на пазарите, започнала през 2018 г. с повишаването на лихвените проценти в САЩ, търговските войни с Китай и популистката политика в Италия.

Ето в какво биха инвестирали инвеститорите и мениджърите на хедж фондовете през 2019 г.:

Долар срещу валути на развиващите се пазари

Салман Бейнг, инвестиционен мениджър в Unigestion SA, смята, че доларът може да остане стабилен или да поевтинява спрямо валутите на развиващите се пазари. Това е обрат спрямо миналата година, когато зелените пари поскъпнаха спрямо всичко основни валути с изключение на японската йена и мексиканското песо. Сред факторите, които подкрепиха долара през миналата годиня бяха по-високият растеж и повишението на лихвите от страна на Федералния резерв.

„Всички тези фактори обаче изглежда, че през тази година или ще намерят равновесна точка или ще тръгнат в обратна посока“, обясни още Бейнг.

От Morgan Stanley наското казаха на клиентите си, че по-слабият долар през 2019 г. например би могъл да доведе до изоставане на щатския капиталов пазар в сравнение с останалия свят.

От друга страна, Турция следва да се възползва от очакванията, че Фед и Европейската централна банка могат да бъдат по-малко агресивни по отношение на евентуално затягане на паричната политика. Турската централна банка заяви, че ще поддържа по-строга паричната политика, докато прогнозата за инфлацията не се подобри, дори когато икономиката рязко се забави.

Европейски въглеродни кредити

Робърт Гинес, ръководител на Autonomy Capital очаква въглеродните квоти, най-горещата стока на 2018 г., да продължат да се движат във възходяща посока. Въглеродните фючърси, които се търгуват на европейската платформа за търговия с емисии, поскъпнаха през миналата година, когато Европейският съюз извърши реформи, насочени към намалява на размера на рарешителните, продавани на търг. Според Габинс тези кредити, които сега се търгуват за около 23 евро, могат да достигнат цена от най-малко 35 евро.

Мед

Според мениджъри на хедж фондове металът е добър показател за това, което се случва в Китай. Повечето смятат, че ако търговската война приключи, цените на медта ще се изтрелят нагоре.

Залагане върху японската йена и акциите

През миналата година приходите и капиталовите разходи нараснаха, което направи 2018 г. най-добрата година за Япония от началото на „абеномиката“ (б. ред. политика на огромни правителствени харчове, на изключително сериозни количествени улеснения и ниски лихви, която носи името и отразява политиките на премиера Шиндзо Абе).

През 2019 г. се очаква да се оттегли японският император, като в същото време страната е домакин на срещата на върха на Г-20 и на Световната купа по ръгби. Всички тези събития би трябвало да помогнат за засилване на йената и японските акции.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
SS-23
преди 5 години
100% ще влязат на дъното на криптото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още