IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капитализмът може да спаси... климата

Според финансовия инвеститор Йохан Вермут сега е възможно фотоволтаиците да произвеждат електричество за два до три евроцента на киловатчас

08:32 | 01.02.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Докато в момента много финансови инвеститори са загрижени за световната икономика, техният колега Йохан Вермут, главен инвестиционен директор на Wermuth Asset Management, е в наистина добро настроение: енергийният преход и опазването на климата предлагат според него най-добрите възможности за доходоносни инвестиции - просто трябва да се използват.

Така например според него сега е възможно фотоволтаиците да произвеждат електричество за два до три евроцента на киловатчас. Ако това се преобразува в енергийното съдържание на суровия петрол, това би съответствало на цена от пет долара за барел, която е една дванадесета от текущата цена. „Това е празник за мен", казва Вермут в интервю за Бернхард Пьотер от TAZ.

Вермут е убеден, че пазарната икономика предлага чудесни инструменти за ефективно ограничаване на изменението на климата. Политиците биха могли да се ограничат до определяне на правилните предпазни граници с цената на CO2, отразяваща екологичните и социалните разходи на емисиите. Но дори и да не се случи това, "капитализмът може да спаси климата", казва Вермут.

Предпоставка за това обаче е наличието на достатъчно инвестиционни средства. Понастоящем специалистът смята това е най-голямата пречка: най-големите инвеститори в света - пенсионните фондове - са консервативни по рождение и следователно не са склонни да навлизат в нови сегменти. Но Вермут развива идеята си: не е достатъчно да се изтеглят капитали от изкопаемите индустрии, те трябва да бъдат специално целево инвестирани там, където се подобрява защитата на околната среда.

Интересно е също, че Вермут потвърждава, че много от колегите му инвеститори не познават напълно тези теми. Трудно е да си представим, че връзката между климатичната криза и инвестициите е неизвестна за финансовите инвеститори - в крайна сметка ние говорим от години за „въглеродния балон".

А кой е Йохан Вермут? 49-годишният специалист е основал собствения си фонд за управление на активи през 1999 г. - Wermuth Asset Management инвестира изключително в екологични компании.

Други подобни анализи четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
хахахаха, въпроса ми беше реторичен, знам че си глупав. Не беше нужно да ми го доказваш пак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Dimioi
преди 5 години
АББА, ***, къде ще ги прехвърлят бре? В Путинистан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
pinoccio
преди 5 години
Махнали са оловото от бензина, а не бензина от оловото - което едва ли можеш да омъдриш, че точно това се случва. Нишката е съвсем друга, ама ти си еднопластова WC хартия. Изобщо не вдяваш какво си прочел - има си диагноза за това. Третото ти кутре е в гащите ти и оттам идва целият проблем - класически либидален проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 9
khao
преди 5 години
дааа, невремето не беше пазарно и като махнаха оловото от бензина и като спряхме да ползваме азбест ... ти *** ли си или функционално неграмотен ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
pinoccio
преди 5 години
За 2-3 евроцента продаваме на турците тока от Козлодуй, защото централата е на 50 години и отдавна е минала всякакви срокове за възвръщаемост на вложените в нея средства. Тя може и без пари да го дава, което е доста конкурентно, а заплатите да ги взимат от ЕРП-тата. В същото време Германия наред с други водещи страни обявяват програма за затваряне на всички АЕЦ, което не е съвсем пазарно. Също така е обявена повсеместна програма за забрана на дизели, бензини и фосили, което също не е съвсем пазарно. Хубаво е всичко това, но ще трябва да си платим доста сериозно за тази енергийна трансформация. А тия приказки за конкурентноспособността и пазарността са идеологически клишета, които обслужват системата и маскират протекционизма. Конкуренция има само вкъщи, където всеки гледа да се качи на главата на другия. Капитала не го е еня за климата и околната среда, накъдето му прокарат коритото - натам ще тече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 11
Sakamano
преди 5 години
Цитирайки пропагандни материали, които нямат абсолютно никаква връзка с темата на статията, сам доказвате какъв сте *** путинoвcки ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 14
ABBA
преди 5 години
Капитализмът може да спаси света от капиталите му:"Ако САЩ банкрутират, да знаете, че ще е заради Венецуела.Тази шега се разнася като виц между сериозните финансови анализатори по света. Разбира се, никой няма да го каже открито, но всички знаят какво става.Подобна логика изглежда абсурдна на фона на почти фалирала под американски натиск Венецуела, която накрая вероятно ще бъде завладяна. Твърде далеч е и от Русия, и от Китай, няма да могат да я спасят.Но защо Венецуела ще убие САЩ?Много просто защото самите САЩ убиват онова, което ги държи на върха международните финанси и долара.Безпрецедентно американците конфискуваха 7 милиарда долара венецуелска собственост и я връчиха да измислен от тях нов президент на страната. Малко преди това пък Великобритания конфискува венецуелско злато за 1,2 милиарда долара.Тези действия, предизвикани от истеричен опит на Америка да подчини един непокорен режим, буквално взривяват целите световни финанси.Ню Йорк и Лондон са основните места, където се въртят парите, където всички си ги държат, защото се считат за най-сигурни и за защитени от закона.Сега с това безапелационно конфискуване, други подобни собственици ще започнат да прехвърлят парите си другаде. ...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още