IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на второ място в ЕС в конкурса за безплатен интернет

Местните администрации от Североизточния район са най-успешни в състезанието - 49% от всички общини в региона са получили ваучери в размер на 15 хил. евро

16:51 | 01.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е на второ място в Европейския съюз по дял на общините, обхванати от инициативата за безплатен безжичен интернет на обществени места (WiFi4EU). Това съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията .

43% от българските общини са спечелили ваучери за изграждане на високоскоростен достъп до световната мрежа в първия конкурс, който се проведе през ноември 2018 г. 215 български общини кандидатстваха, като 113 от тях са получили финансиране в общ размер на 1 695 000 лв. Първо място в конкурса заема Ирландия, където кандидатури са подали 105 общини, а финансиране са получили 59.  

Местните администрации от Североизточния район са най-успешни в конкурса - 49% от всички общини са получили ваучери в размер на 15 хил. евро. На второ място е Югозападният район. 46% от общините там получават финансиране. Третото място в конкурса заема Северен централен район с 44% общини, успели да се класират в инициативата. В Южен централен район ваучери получават 41% от общините, а в Югоизточен район – 36%, става ясно от информацията на транспортното ведомство.

Русе е областта с най-голям брой общини, спечелили ваучер - безплатен безжичен интернет ще се изгради в 75% от общините. В област Шумен 70% от общините успешно се включват в инициативата, а в област Плевен - 64% от центровете на местна власт.

14 от областните градове са сред първите, които ще изграждат мрежи за високоскоростен безжичен интернет на обществени места. Най-малкият от тях по брой население е Чавдар, а най-големият е Пловдив.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията продължава да оказва съдействие на общините, които ще участват в следващите конкурси, предстоящи до 2020 г., подчертават от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още