IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските санкции срещу Венецуела - допълнително поскъпване на петрола

Нарушените доставки на основния източник на приходи за режима на Николас Мадуро може сериозно да разтърси петролните пазари заедно с мерките срещу Иран

16:46 | 09.02.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производството на петрол в разтърсваната от политическа криза Венецуела може да бъде много по-сериозно засегнато от прогнозите на анализаторите, тъй като американското правителство възнамерява да наложи реципрочни на санкциите срещу Иран наказателни мерки, пише Ник Кънингам за Oilprice. 

Когато администрацията на американския президент Доналд Тръмп за първи път обяви санкциите срещу петролния сектор на Венецуела преди около седмица, това звучеше като обикновена забрана на американските компании да купуват петрол от там. В такъв случай Каракас щеше изнася ценния ресурс към други страни, компенсирайки оттеглянето на Вашингтон от бизнеса.

Когато Министерството на финансите на САЩ предостави повече детайли относно ограниченията в петък, всъщност се оказа, че става въпрос за далеч по-сурови санкции от очакваните.

Ограниченията срещу Венецуела в действителност напомнят мерките, които бяха предприети срещу Иран през миналата година и реално забраната обхваща всички компании, които използват американската финансова система и извършват търговска дейност с венецуелската държавна петролна компания PDVSA.

Това означава, че санкциите излизат отвъд пределите на САЩ и обхващат широк кръг от държави и компании.

Това, разбира се, важи и за европейските дружества, които вече преустановяват своята бизнес дейност с Венецуела и нейния петрол. Ройтерс съобщи, че два от най-големите търговци на петрол Vitol и Trafigura са заявили, че ще се съобразят с всички наказателни мерки от американска страна.

В резултат на това PDVSA и правителството на президента в немилост Николас Мадуро може да срещне сериозни затруднения в намирането на купувачи на своя петрол.

The Wall Street Journal съобщи по-рано, че нефтохранилищата в страната вече са пълни заради липсата на купувачи.

Ефектът на санкциите е не само по-широкообхватен, но и изключително бърз. САЩ поетапно прекратяват доставките на петрол от Венецуела, като идеята е да не се навреди на американските компании. Този подход ще бъде удължен до края на април, за да се сведат до минимум всякакви моментни прекъсвания в доставките, посочват от министерството на финансите.

Тъй като PDVSA иска да избегне крайния финансов ефект от тези санкции, компанията започна да настоява за авансово плащане при доставките. От друга страна нейното ръководство се страхува, че ако не получи тези плащания сега, те ще бъдат пренасочени на един по-късен етап към политическата опозиция, с което ще бъде стимулирана нейната дейност.

Петролните танкери, които бяха насочени към Chevron, Lukoil и Respsol, са или пренасочени, или спрени заради липсата на плащания.

„Това е абсолютна катастрофа“, отбелязва Луис Ернандес, един от петролните лидери във Венецуела в интервю пред The Wall Street Journal.

Неспособен да продаде каквото и да било количество петрол, режимът на Мадуро може лесно да остане без пари. Резултатът би бил хуманитарна катастрофа, предвидена от американското правителство, която ще накара гражданите на Венецуела и полицията да се обърнат срещу Мадуро. Това може да стана така, но може и да задълбочи социалната криза в страната.

В същото време износът на петрол изпада в състояние на свободно падане.

Според източници, запознати с въпроса, производство на петрол във Венецуела вече е започнало да се понижава с бързи темпове, достигайки равнища от под 1 млн. барела на ден, или спад от над 10% спрямо нивата от декември.

Трудно човек може да си представи как Мадуро ще успее да се справи със ситуацията. Дори и да успее да запази своята власт, САЩ вероятно ще продължат да затягат своя захват. През миналия месец фразата „5000 войници в Колумбия“ беше забелязана в бележник на американския съветник по сигурността Джон Болтън. Това повиши съмненията за евентуална военна намеса от страна на САЩ във Венецуела, като дори Доналд Тръмп призна, че „това е опция“.

За петролния пазар тази криза предоставя серия от проблеми. Ако Мадуро оцелее и САЩ продължат с натиска срещу неговото правителство, производството и износът на петрол от Венецуела ще продължи да се понижава. Разбира се, ако Хуан Гуайдо успее да вземе властта в страната, санкциите веднага ще бъдат вдигнати.

С евентуалното подновяване на санкциите срещу Иран, чиято давност изтича през май тази година и със задълбочаването на кризата във Венецуела, е много вероятно цените на петрола да се повишат съществено на фона на проблемите при доставките от засегнатите страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 13
Sakamano
преди 5 години
Ако вместо жаба беше сложил кукувица, щеше да бъдеш много по-убедителен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 16
studioaa
преди 5 години
Пригответе се за неизбежния крах на европейския съюз и нато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 12
Grosss
преди 5 години
Този филм със спекулативното вдигане сме го гледали много пъти в миналото.Въпросът е не дали а с колко и нищо чудно нагоре към 200.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 21
lyusien
преди 5 години
Никакви цени на петрола няма да се повишат Всяко намаляване на износа на ирански и венецуелски петрол ще бъде компенсирано от нарастващото производство на американски шистов и не само шистов петрол Светът продължава да е претрупан със петрол -танкерите складовете и петролопроводите са претрупани и пълни до горе Световната икономика и най вече на Китаи и Европа намалиха темпото Така че тези които очакват цени на петрола от 70 долара за барел и нагоре ще бъдат силно разочаровани Пригответе се за цени от 52 до 62 долара за барел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още