IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакваният спад на заводските поръчки в Германия разпалва страха от рецесия

Понижението с 1,6% е най-голямото за последните шест месеца

12:09 | 06.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германските заводски поръчки неочаквано отчетоха спад за втори месец подред през декември, засилвайки опасенията, че най-голямата европейска икономика е изправена пред по-продължителна загуба на инерция, съобщава Bloomberg.

Понижението с 1,6% е най-голямото за последните шест месеца, и то при очаквания за повишение от 0,3%. Свиват се както вътрешните поръчки – с 0,6%, така и външното търсене – с 2,3%. Тези данни подхранват спекулациите, че Германия, основният двигател на растежа в Европа, е изпратила последното тримесечие на 2018 г. със спад. След като статистическата служба на страната прогнозира слабо увеличение на БВП, то данните за заводските поръчки рисуват една по-негативна картина, отбелзва Bloomberg.

Deutsche Bank заяви във вторник, че германската икономика се движи към рецесия на фона на влошаващия се бизнес климат.

„Отчетеният спад подсказва, че слабият период в индустрията ще продължи засега“, се казва в изявление на икономическото министерство на Германия. От институцията посочват и, че последните данни за бизнес климата сигнализират за затихване на инерцията в началото на годината.

Проучването на агенция IHS Markit от края на януари показва, че активността в промишления сектор в Германия се свива за първи път от четири години.

„Това предполага, че икономиката може да отчете спад през първото тримесечие на годината“, смятат икономистите на Deutsche Bank. Управителят на германската централна банка Бундесбанк Йенс Вайдман заяви миналата седмица, че очаква значително по-нисък растеж през 2019 г., тъй като компаниите се борят с множество несигурности от търговската война до Brexit и забавяне в Китай. Според него икономиката трябва да се върне към по-висока скорост през следващата година, след като преодолее временната си слабост.

Междувременно и германските продажби на дребно отчетоха спад от 4,3% през декември на месечна база, което е най-бързият им темп на свиване от 11 години насам, като това се случва в иначе празничния месец.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още