IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nike сключи първата си сделка за чиста енергия в Европа с Iberdrola

Всички офиси на производителя на спортни стоки ще бъдат захранвани с възобновяема енергия до 2020 г.

20:47 | 06.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Nike подписа първия си договор за чиста енергия в Европа с испанската eнергийна компания Iberdrola, поредното от серията споразумения за закупуване на енергия, което даде тласък на индустрията с възобновяемите енергийни източници, съобщава Financial Times.

Сделката следва рекордните споразумения за чиста енергия от миналата година, които нараснаха над два пъти спрямо предходната година и помогнаха за финансирането на 8% от новите проекти за вятърна и слънчева енергия.

Споразумението на Nike за закупуване на 40 мегавата енергия от вятърен проект на Iberdrola в Северна Испания означава, че всички офиси на производителя на спортно облекло в Европа ще бъдат захранвани с възобновяема енергия до 2020 г., когато испанският вятърен парк бъде завършен.

Корпорациите се оказаха едни от най-големите източници на финансиране на проекти за чиста енергия – тенденция, започнала с технологични компании като Facebook и Google, които купуват енергия за центровете си за данни. След това тя се разпространи към тежката индустрия и търговията на дребно.

Общите покупки на чиста енергия от корпорациите през последните десет години достигнаха 32 гигавата, достатъчни за захранването на Холандия, а 40% от сделките са станали миналата година, сочат данни на BloombergNEF.

“В Европа има силен пазар за сделки за закупуване на възобновяема енергия“, казва Ксавие Витери, ръководител на отдел „Възобновяема енергия“ в Iberdrola. Той допълва, че корпоративните сделки са „добър начин за гарантиране на доходността на проектите“.

За Nike споразумението, оценявано на десетки милиони долари, е третото за закупуване на чиста енергия, което компанията постига с Iberdrola след две сделки за слънчева енергия миналата година на родния си пазар – САЩ.

Nike си постави за цел да премине към 100% възобновяема енергия в глобален план и казва, че ще постигне целта си на 75%, когато испанският ветропарк започне да работи.

Когато компаниите сключват договори за чиста енергия, те обикновено не получават действителната енергия, генерирана от вятърните и соларните проекти.

Компаниите, които развиват проекти за възобновяема енергия, казват, че сделките дават сигурност за бъдещите приходи от проекта и може да намали капиталовите им разходи.

Последната сделка на Nike, която ще купува енергия от вятърния комплекс Cavar на Iberdrola, е първото споразумение за чистата енергия на производителя на спортно облекло в Европа. „Знаем, че бъдещето на спорта е преплетено с бъдещето на нашата планета“, казва Ноел Кайндър, главен директор по устойчивото развитие в Nike.

“През 2018 г. обявихме, че сме договорили 100% възобновяема енергия в Северна Америка, а последното споразумение означава, че ще оперираме със 100% възобновяема енергия в Европа до 2020 г.“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
national power
преди 5 години
Дрън дрън пляс поредната журналистическа дриш..ня.В днешния свят навсякъде некадър..ници и неграмот.ници.Да купиш 40 мегавата от фотоволтаик не означава че се захранваш от него.Това е манипулация и из.мама
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още