IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ проверява устойчивостта на банките към изтичане на ликвидности

Банковият надзор към ЕЦБ ще подложи стотина банки на серия внезапни и "хипотетични удари" с различна сила

19:53 | 06.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) започна в сряда кампания от тестове, симулиращи изтичане на ликвидности от банките в еврозоната, 10 години след историческия фалит на Lehman Brothers, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Банковият надзор към ЕЦБ ще подложи стотина банки на серия внезапни и "хипотетични удари" с различна сила, за да установи доколко те са в състояние да противодействат на "нарастващо изтичане на капитали", обяснява банката в комюнике.

Тестовете няма да се основават на макроикономически или геополитически сценарий и няма да има "никакво позоваване на решенията по паричната политика" на ЕЦБ - тоест няма да се правят предположения за начина, по който банката заема свежи пари на банките.

В резултат на това се очаква да последва "период на проследяване", в продължение на известен брой дни, през които банката ще може да продължи да ползва налични ликвидности и ценни книжа, бидейки лишена от външно финансиране. Със събраната информация през третото тримесечие надзорният орган ще проведе разговор с всяка банка, така че няма да прави механични заключения за изискванията за собствен капитал и ликвидности.

ЕЦБ е установила през последните години, че десетина банки от еврозоната са засегнати от проблеми с ликвидността.

Една от основните причини за провеждането на тези тестове обаче има исторически корени, с фалита на американската банка  Lehman Brothers на 15 септември 2018 година, след като е спряно захранването й с кредитни линии, дължащо се в основата си на фатална криза на ликвидностите. След последвалата голяма финансова криза банките трябва да спазват изискванията за достатъчен дял от ликвидности, за да покриват нуждите си от финансиране в краткосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още