IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК прогнозира устойчив икономически ръст за България

През тази година очакванията са инфлацията да отслабне до 2% при 2,6% през 2018 г., посочват от Брюксел

13:26 | 07.02.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия очаква устойчив ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за България през тази и следващата година. Според зимната икономическа прогноза увеличението през 2019 г. ще е от 3,6% и ще остане такова и през идната 2020 г. Това е и значително над средното за Европейския съюз ниво от 1,9%. 

"България на пето място в Европейския съюз по икономически растеж през 2019 г. и на трето през 2020 г. според днешната прогноза на Европейската комисия. При това за България се очаква ускорение на икономическия растеж, докато за почти всички други страни се очаква забавяне. За Европа рисковете идват от глобалните търговски войни, Brexit и забавянето на растежа в други региони, като Китай. За някои страни, като Италия, проблемът е високата задлъжнялост", коментира данните Георги Ангелов, старши анализатор в Института "Отворено общество". 

През 2018 г. ръстът на българския БВП е 3,2%, което представлява понижение спрямо 3,8% през 2017 г. и очаквани 3,5% в есенната прогноза. Основен двигател на забавянето е по-слабият износ, който се дължи на намаленото търсене от големите търговски партньори на страната в ЕС и Турция.

На вътрешноикономическия фронт от ЕК представят една по-положителна картина. Ръстът на заплатите продължава да дава тласък на потреблението, като налице е и стимулиране на инвестиционния растеж.

Данните на ЕК сочат за увеличение на поръчките и производството, което на свой ред предполага и възстановяване на ръста на БВП през идните тримесечия.

Местното търсене остава основен двигател на растежа през изминалата година и се очаква тенденцията да се запази и през тази и следващата. Пазарът на труда се свива и допълнителното увеличение на заплатите в публичния сектор трябва да осигури подкрепа за частното потребление и през 2019 г.

Частните и публичните инвестиции също се очаква да се задържат високи благодарение на ниските лихвени проценти и европейското финансиране.

Що се отнася до инфлацията, прогнозата е тя да отслабне до 2% през 2019 г. и още през 2020 г. до 1,8%. За сравнение през 2018 г. тя достигна 2,6%, като основна причина е поскъпването на енергията и на някои храни.

ЕС и еврозоната

Европейската комисия понижи по-значително прогнозите си за икономически растеж както в Европейския съюз, така и в еврозоната на фона на очаквано забавяне в някои от най-големите европейски икономики.

От комисията прогнозират икономическият растеж да продължи, но по-умерено. През 2019 г. ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната ще е в размер на 1,3%. Това е значително понижение спрямо есенната прогноза за 1,9%.

През 2020 г. се очаква възстановяване до 1,6%, което обаче отново е под предходните изчисления за 1,7%.

Занижаване има и за ЕС като цяло, където икономическият ръст тази година се очаква да е 1,5% и 1,7% догодина. За сравнение предишните очаквания бяха за съответно 1,9% и 1,8%.

По-значителни корекции на растежа в посока надолу през 2019 г. има за Германия, Италия и Холандия. Въпреки това от комисията посочват, че е налице благоприятно стабилно вътрешно търсене.

Що се отнася до инфлацията прогнозите са в еврозоната тя да остане умерена на равнище от 1,4% през 2019 г., преди да се увеличи слабо до 1,5% през 2020 г..

За ЕС прогнозата за инфлацията е средно 1,6 % за тази година, след което се увеличава на 1,8 % през 2020 г.

Налице е висока степен на несигурност, свързана с икономическите перспективи. Напрежението в областта на търговията, което от известно време насам влияе отрицателно на нагласите, намалява в известна степен, но все още предизвиква загриженост, посочват от ЕК.

Оттам допълват, че е възможно китайската икономика да се забави по-рязко от очакваното, като световните финансови пазари и много от бързо развиващите пазари са податливи на резки промени в глобалното усещане за риск и очакванията за растежа.

Комисията също така посочва, че Brexit също продължава да бъде източник на несигурност.

За Германия органът от Брюксел прогнозира ръст от 1,1% и 1,7% съответно за 2019 и 2020 година. През есента той очакваше 1,8% и 1,7%. Комисията оправдава скептицизма си по отношение на динамиката на растежа в Германия с охлаждането на световната търговия и световната икономика за тази и следващата година. „Ръстът на износа едва ли ще достигне инерцията на годините 2014 - 2017", се казва в прогнозата. Растежът също ще е засегнат от недостига на работна ръка. Устойчивият „умерен възход" вероятно ще бъде осигурен от жилищното строителство и частното потребление.

Комисията обосновава факта, че е намалила прогнозата за растежа на Италия за 2019 г. с един пълен процентен пункт с „неочаквано силен цикличен спад през 2018 г.“. Той се засилвал от „глобалната и вътрешнополитическа несигурност и значително по-лошите инвестиционни перспективи за компаниите". Италианската индустрия също ще страда от по-слабото развитие на важни търговски партньори, което би трябвало да доведе до значително забавяне на инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 4
Frosty
преди 5 години
Айде бе, това ти ли го измисли? Гледай, чети(ако можеш) и не говори повече глупости.https://***.youtube.com/watch?v=rGqhTQyY6g4Растежът на хартия уж изглежда "приемливо", но в действителност е мираж, защото увеличението е заради инфлацията, следователно българската икономика не расте, а тъпче на едно място, дори по-лошо - свива се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Човекът се чуди как да докаже, че България не струва, а пък ти му разваляш кeфа. Недей така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
Kikaha2
преди 5 години
ний сме тигъра на Европата, Швейцарията на Балканите.....айде сега парталаментите с 10% нагоре !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
rainmaker
преди 5 години
пишете в икономически сайт, научете се поне че крайния резултат за промените в БВП се получава след като са направени корекции за инфлацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Още малко за устойчивият ръст:https://***.youtube.com/watch?v=l02jUg-gCuU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Яко клипче, има какво да се научи. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
ЕК прогнозира устойчив икономически ръст за БългарАааабсолютно!Имаме 3-те неща, зад които стои САЩ.Ако нямахме нито едното, оооо тогава слетва това:https://***.youtube.com/watch?v=BXRiVsMqLQQ&feature=youtu.beКакво се крие зад пропагандата срещу Венецуела?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
Frosty
преди 5 години
Съжалявам, но не вярвам на тези небивалици. За 2018-та растежът на българската икономика е бил около 3,2-3,3%, а годишната инфлация е над 3-4 процента, следователно реалният растеж на българската икономика е 0 или отрицателен.За 2019-та очаквам ръстът да се понижи до 2,9%, а инфлацията ще е поне 3,5-4,5%. Както казват - стабилност на дъното. С такива икономически "постижения" дори след 15-20 години пак ще сме на същото положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още