IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отразят митата на САЩ и Китай ако няма споразумение след 1 март

Възможно е ЕС да поеме част от пазарните дялове при разместване в търговията, прогнозира проф. Стефан Петранов от Стопанския факултет на СУ

20:30 | 07.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки че е трудно да се предвиждат събитията, защото нямаме информация как вървят търговските преговори между САЩ и Китай, е по-вероятно да се постигне споразумение между тях до 1 март, защото в противен случай и двете страни губят. Разбира се, е възможно при едни преговори да не се стигне до позитивен резултат и да започне тази търговска война, за която толкова се говори. Това мнение изказа проф. Стефан Петранов, ръководител на катедра "Икономика" на Стопанския факултет към Софийски университет “Св. Климент Охридски”, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Приемливо би било да няма повече ескалация при търговските мерки и двете страни да се стремят към решаването на съществуващите между тях проблемни въпроси. А те засягат една по-балансирана търговия между страните – износът от Китай за САЩ да не превъзхожда толкова износа от САЩ за Китай. Да се обсъдят и въпросите за интелектуалната собственост, които повдигат САЩ, както и проблемите с валутния курс на юана. Ако се намери съгласие по тези въпроси, преговорите ще са успешни", смята проф. Петранов.

Професорът коментира и другата перспектива – да не се стигне до търговско споразумение, тогава налагането на мита от страна на американската администрация ще има негативен ефект, който ще се разпростре върху различни страни и в различна степен.

Стефан Петранов информира за доклад на UNCTAD – агенцията към Обединените нации, която се занимава с търговските въпроси, според нея е възможно ЕС да поеме част от пазарните дялове, което обаче ще зависи от възможностите на Евросъюза да го направи.

“Но ще зависи много и от това дали САЩ ще наложат мита и върху други страни, а не само върху Китай, тъй като такива възможности също се обсъждат от американската администрация”, каза икономистът.

По думите му това ще зависи преди всичко от възможността да продължи експортирането на част от китайските стоки към САЩ, защото са “достатъчно конкурентоспособни от гледна точка на цена и могат да получат подкрепа от страна на китайското правителство, под една или друга форма – например чрез експортни субсидии”.

“От друга страна, ако китайските стоки не се експортират за САЩ в по-голяма степен, тяхното място може да бъде заето от други страни, като не е сигурно, че американската икономика ще успее да запълни търсенето на тези стоки. Според оценките, сравнително малка част от тези стоки могат да бъдат произведени от САЩ", каза още проф. Петранов.

Според него в такава ситуация, при опит за експорт на мястото на китайските стоки от други страни производители – кой ще спечели или губи, зависи от качеството на продукцията.

Има ли ниша, която България може да се опита да заеме, така че да усети позитивен ефект от това пренасочване на потоците? Достатъчно защитен ли е ЕС от неблагоприятното развитие на търговските конфликти, особено сега, когато подписа търговско споразумение с Япония и създаде най-голямата в света търговска зона?

Отговорите на тези и други въпроси можете да разберете от видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още