IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Можем да си позволим много, но не всичко

Финансовият министър Олаф Шолц сигнализира подкрепа за евентуалното сливане на Deutsche Bank AG и Commerzbank AG

14:02 | 08.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският финансов министър Олаф Шолц призна, че по-бавният растеж в най-голямата икономика в Европа ще доведе до по-ниски данъчни постъпления и ще увеличи натиска върху бюджета.

„Можем да си позволим много, но не всичко и не едновременно“, посочи министърът, цитиран от Ройтерс.

По думите му германската икономика все още продължава да се движи напред и заетостта е „наистина впечатляващо“ висока.

„Много компании са наистина уверени за своите перспективи“, допълни още той. Оптимистичното изказване на финансовият министър контрастира с последните данни и прогнози за страната. Вчера от Европейската комисия посочиха в своя зимен икономически доклад, че очакват ръст в страната от 1,1% през тази година – значително понижение спрямо есенната прогноза за 1,8%.

Като основна причина за това от Брюксел посочват сътресенията в световната търговия и охлаждането на глобалната икономика като цяло.

Основна причина за помрачените настроения, особено на Стария континент, е процесът по излизането на Великобритания от ЕС. Според Шолц финансовата индустрия трябва да се подготви за ефектите от Brexit без сделка. По думите му регулаторите, правителствата и ЕК работят съвместно с играчите на финансовите пазари, за да сведат до минимум риска. Шолц обаче намекна, че недостатъчната подготовка може да има фатални последствия.

Същевременно германският финансов министър сигнализира подкрепа за "националния" шампион в банковия сектор, на фона на спекулациите, че правителството се опитва да прокара потенциално сливане на Deutsche Bank AG и Commerzbank AG.

"Важно е да имаме силен банков сектор, който да може да прави това, което националните шампиони са в състояние да направят," каза Шолц на събитие на Bloomberg в Лондон. "Много сме щастливи, че имаме много международни банки, действащи в Германия", каза той, "но също така е добре да има стабилен банков сектор в Германия, който е в състояние да се конкурира с всяка компания в чужбина". 

Правителството настоява за сделката преди изборите за Европейски парламент в края на май, тъй като сделката може да включва създаването на лоша банка, която да премахне нежеланите активи на двете компании. Това пък би могло да привлече вниманието на органите на ЕС за конкуренцията, съобщава WirtschaftsWoche в петък.

"Няма дебат за лоша банка", каза Шолц в петък. "Има две банки, те правят бизнес, те правят всичко, за да получат достатъчно печалба и подобни неща".

„Искаме да гарантираме, че дори в случай на „твърд“ Brexit няма опасност за стабилността на индивидуалните фирми и финансовата система като цяло“, заяви Шолц, цитиран от Bloomberg, на друго събитие пред представители на финансовата индустрия. Министърът допълни също, че решението за това как ще продължи процесът зависи от британския парламент, а останалите 27 държави членки са единодушни, че няма да има предоговаряне на вече сключеното споразумение.

По думите му германският парламент по всяка вероятност този месец ще приеме закон, който да спомага за избягването на сътресения при Brexit без сделка, давайки на финансовия регулатор BaFin извънредни правомощия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още