IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериозни съдебни последици грозят медията, която изнудва Безос

Възможно е да се стигне до разваляне на споразумението, което издателят на National Enquirer сключи с федералните власти в Ню Йорк

21:53 | 08.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обвиненията на Джеф Безос, че е изнудван от American Media , биха могли да прекратят споразумението, което издателят на National Enquirer сключи миналата година с федералните прокурори в Ню Йорк заради незаконната помощ за кампанията на Доналд Тръмп, пише в свой анализ Bloomberg.

Съгласно споразумението от 20 септември издателят на таблоида трябваше да се въздържа от всякаква незаконна дейност за период от три години. Споразумението посочва още, че ако базираната в Ню Йорк AMI извърши някакво престъпление, ще бъдат преследвани и онези, на които е предоставен имунитет, включително по обвинения в лъжесвидетелстване и възпрепятстване на правосъдието.

Разкритията, които главният изпълнителен директор на Amazon.com направи, че AMI го е заплашила да публикува негови компрометиращи снимки, освен ако не спре разследването как изданието следи връзката му с бившата телевизионна водеща Лорън Санчес и дали то не е политически мотивирано „изнудване по учебник“. Това може да доведе до наказателно преследване, твърдят някои правни експерти.

Законът в Ню Йорк гласи, че заплашването с разобличаване на тайни или разгласяване на материали, които ще доведат до негативно отношение или подигравки, твърди Закари Елсеа, юрист в Kinsella Weitzman Iser Kump & Aldisert в Санта Моника, Калифорния. Имейлите от AMI, които Безос публикува, показват подобна заплаха, допълва той.

"Това може да бъде тълкувано като престъпно поведение“, твърди експертът.

Говорител на AMI не е отговорил на запитванията за коментар. Николас Биас, говорител на прокурорът на Махнатън Джефри Бърман, е отказал да коментира.

Списанието разследва Безос заради неговото богатство и позициите му, които го правят особено интересен за медиите.

Според споразумението с федералните прокурори AMI е признала, че е работила по кампанията на Доналд Тръмп по спирането на историите „за връзките на кандидата за президент с жени“ и се е съгласила да съдейства на разследването. През август 2015 г. Дейвид Пекър, главният изпълнителен директор на компанията, се съгласи да разкрие всяка застрашаваща информация за Тръмп, която е научил, но е била прикривана чрез плащане за истории, които после не са публикувани – практика, известна като “:catch and kill” („хвани и убий“).

AMI може да се защити като заяви, че имейлите са разменени между адвокати, които просто се опитват да решат спор, а AMI предлага компромисно решение, твърди Робърт Шварц от Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan в Лос Анджелис.

"The Enquirer има много адвокати и не би направило нещо подобно без първо да се допита до тях“, коментира Шварц.

И все пак таблоидът може да си навлече проблеми, ако се окаже, че незаконно се е сдобил с личните снимки на Безос, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimioi
преди 5 години
Великан и Ментор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още